Sniester 2017; muziekfestival in de Haagse binnenstad

Sniester 2017; muziekfestival in de Haagse binnenstad

29/05/2017 Uit Door hopster

In het weekend van 27 mei staat de binnenstad van Den Haag in het teken van Sniester 2017. Op 12 binnenlocaties en een buitenpodium in de spelen kleine en grotere artiesten. Vandaag ga ik dit eigenzinnige muziekfestival voor het eerst ervaren. Het logo kennen we allemaal van de posters: de zwarte kat met schreeuwerige letters. Ik hou het op Haagse bands vandaag: Smutfish, Son Mieux en De Kraaien. En ik neem een band mee die ik niet ken: Mooon.

Flesjes bier en tatoeages

sniester 2017 grote markt
Foto: The Parcifal

Het is een warme avond op de Sniester 2017 zaterdag. Geen hakken vandaag, maar slippers. Nog nooit was het op 27 mei zo warm geweest, zegt het KNMI. Op de Grote Markt is het druk op het terras. In het midden staat een oude schoolbus met een podium. Mannen met lang haar, baarden en gekrulde snorren en vrouwen met korte broek, getatoeëerde benen in aparte outfits drinken bier uit een flesje. Wat leuk eigenlijk dat er in Den Haag zoveel verschillende soorten mensen zijn. Sniester 2017 trekt een bepaald publiek.

Sardientjes bij Smutfish

smutfish sniester 2017

In Café Uno start Smutfish al vroeg op de avond. Eerder schreef ik over Smutfish op Kaderock. Deze donkere Americana met Melle de Boer, Dick Zuilhof en Janneke Nijhuijs is oprecht. Melle de Boer vertelt zijn verhalen via songteksten. Het past bij motregen en Whisky. We kijken mee in zijn ziel. Het heeft iets aandoenlijks en je voelt je verbonden met Smutfish. Nu staan we boven in een smal Café Uno als sardientjes in een blik. Smutfish komt hier totaal niet tot zijn recht. Ze zouden nu buiten moeten optreden. En wij met een drankje eromheen. Melle zelf moet er achteraf wel om lachen: “Op de een of andere manier worden we wel vaker op dit soort plekken gezet. Ik weet ook niet waarom.” We beloven zaterdag 3 juni op Kaderock naar Henk & Melle te komen kijken.

Feel Good Son Mieux

De volgende op het programma is Son Mieux in de grote zaal van het Paard. Eerder interviewde ik Son Mieux voor The Life I Live (Koningsnacht). De zaal van het Paard is lang niet vol, maar het is druk genoeg om er een feestje van te maken. De vaste schare Son Mieux fans staan vooraan te dansen. Ik ook. Sommigen aarzelen nog wat. Aan de energieke Camiel Meiresonne en band ligt het niet. De feel good-muziek wisselt van rustig tot swingend. Camiel zijn bijna kinderlijke enthousiasme is puur. En soms lijkt het alsof hij frustraties via de muziek eruit gooit. En van ieder welverdiend applaus lijkt hij intens te genieten. Aan het eind van het jaar komt Son Mieux met nieuwe muziek. En dan gooien ze bij het laatste nummer alles eruit wat ze hebben en danst het hele publiek mee.

Mooon aangename verrassing

mooon sniester 2017

Op de Grote Markt zag ik ze voorbij lopen; de jongens van Mooon. Ze zijn opvallend hun gebloemde overhemden en strakke broeken. Vooral de kapsels zijn apart. Alsof ze uit de jaren ’60 zijn gekomen, en dan niet ouder zijn geworden. We zijn benieuwd naar de muziek van Tom de Jong, Gijs de Jong en Timo van Lierop die optreden in het Paardcafé. Het is behoorlijk druk binnen. Ik wring me even tussen de jonge alternatieve mensen om de sfeer vooraan in te ademen. Op het podium brand wierook. Ze noemen hun muziek zelf garage blues. Het swingt en rockt. Ze genieten zichtbaar. Deze jonge band heeft het publiek aangenaam verrast. We zijn benieuwd waar deze band naartoe gaat groeien, want we zullen hier vast meer van horen.

De Kraaien maken er een feest van

de kraaien sniester 2017

In een afgeladen grote zaal van het Paard begint de Haagse band De Kraaien in een dj setting. O.a. Sem Rock Vier, Prins Clit in Paanham en Bernd Gansebev bouwen de show zorgvuldig op. Het publiek is laaiend enthousiast en zingt en schreeuwt. Vrouwen worden het podium opgetrokken en dansen met de band mee. Volgens enkelen vooraan zijn ze muzikaal ook veel beter geworden. Het zijn meesters in entertainen. Het publiek heeft nooit de kans in te kakken. Je wordt elke minuut scherp gehouden en erbij betrokken. Met De Kraaien blijft het altijd een feest

Dank je wel organisatie van Sniester 2017 voor dit leuke weekend. Dank ook aan het publiek, anrtiesten en medewerkers voor de superrelaxte sfeer. Tot volgend jaar!