Schollenpop 2018: warme sfeer en heerlijke muziek

Schollenpop 2018: warme sfeer en heerlijke muziek

27/08/2018 Uit Door hopster

Vandaag, 25 augustus, is het gratis festival Schollenpop 2018 op het Zuiderstrand in Den Haag. De organisatie is met de vele vrijwilligers dagen hard aan het werk geweest. En met succes. Er is naast het hoofdpodium dit jaar ook een tweede podium in een ruime tent. Ik ben benieuwd naar de sfeer en bands als The Boxer Rebellion(UK), Claw Boys Claw en De Likt.

Warm welkom Schollenpop 2018

mister coffee schollenpop 2018

Tussen de buien fiets ik naar het Zuiderstrand. Samen met nog een aantal bezoekers stuiten we op een fietsenstalling vlak voor het terrein. 50 cent om je fiets te stallen, zegt de man. Ik vraag me af hoeveel mensen nog klein geld op zak hebben. Ik niet namelijk. Gelukkig helpen de lieve bezoekers elkaar; mensen die wel geld hebben schieten het voor. Verderop heet een net zo’n lieve vrijwilliger van Schollenpop 2018 me welkom. En, als ik eenmaal de hekken ben, krijg ik ook nog eens een heerlijk bakkie koffie van Mister Coffee aangeboden. Dat zegt maar weer wat voor leuk publiek en vrijwilligers Schollenpop heeft.

Rustig maar sfeervol

schollenpop 2018 publiek

Het is rustig op Schollenpop 2018. Vorig jaar had Schollenpop pech met het weer. Ook dit jaar zijn er fikse regenbuien en is er een koude wind. Veel mensen zijn afgehaakt om naar het strand te komen. En dat is jammer, want de sfeer bij de muziekliefhebbers zit er hier goed in. Het publiek is divers; van kinderen tot aan oudere hippies. Vriendengroepen drinken een drankje met elkaar en genieten van de muziek. Sommigen komen al jaren naar Schollenpop en missen geen enkele editie. Het nieuwe overdekte binnenpodium is een goeie zet. Mensen kunnen er schuilen tegen de regen en het geeft ook een aparte sfeer om de bands binnen te zien.

Claw Boys Claw en gebakken vis

claw boys claw schollenpop 2018

Op het hoofdpodium buiten speelt de Nederlandse rockband Claw Boys Claw. Een groep mannen met hoeden en spiegelzonnebrillen staan in de geluidstent voor het podium van Schollenpop 2018 . Ze helpen me omhoog de tent in om te schuilen tegen de gure wind. De mannen vertellen over het begin van de band in de jaren ’80. Vooraan springen mensen en zingen luidkeels mee. Claw Boys Claw heeft duidelijk een vaste schare fans. Backstage krijg ik een heerlijke maaltijd met gebakken vis en frietjes. Als je achter de schermen kijkt zie je veel vrijwilligers rondlopen. Ze hebben allemaal hun eigen taken en werken hard. Maar ook zijn ze niet te beroerd om wat anders aan te pakken. Onderling lijken de vrijwilligers net een grote familie.

The Boxer Rebellion (UK)

the boxer rebellion schollenpop 2018

Wanneer de alternatieve rockband The Boxer Rebellion uit Londen op het podium staat is het plotseling een stuk drukker. De bezoekers komen speciaal voor deze band naar Schollenpop 2018. Kinderen vooraan de hekken zijn de kleinste grote fans. Ze hopen op liedjes van het nieuwste album ‘Ghost Alive’ . Andere fans vertellen dat de band in 2003 op het Glastonbury Festival en daarna in voorprogramma’s van grote bands stond. Volgende maand tourt The Boxer Rebellion Amerika en Canada. Als de band start met spelen snap ik wat de fans bedoelen. De muziek heeft iets mysterieus. We moeten blijven kijken en luisteren. De teksten raken je direct. We zwoelen mee op de indieachtige rock.

Van springen bij De Likt tot acoustisch kampvuur

jordy de likt schollenpop 2018
Foto: Miranda de Haan

De Likt kennen we misschien het meest de excentrieke zanger Jordy Dijkshoorn. Jordy valt op zijn aparte kleding, haren en getatoeëerde benen; het lijkt of hij ruitjes sokken aan heeft. Vorig jaar moest De Likt de concerten en festivals afzeggen omdat Jordy een gebroken nekwervel had opgelopen. Nu is daar gelukkig niks meer van terug te zien. De Rotterdammer springt op het podium en het feest is gelijk aan. Mensen, springen, schreeuwen en er vormt een moshpit voor het podium. Aan het einde van de energieke show neemt Jordy de tijd om op de foto te gaan met zijn grootste fans. En dan is het feest echt over. Achter de schermen volgt een ontlading van de vrijwilligers. Pallets worden op een berg gegooid en in de brand gestoken. Bij de warmte van het kampvuur speelt o.a. Arie Spaans acoustische muziek en zingen we nog mee tot in de vroege uurtjes.

Meer foto’s?

Peter van der Aar
Photo Impressions (Peter van der Wal)
Ron van Varik (Popfotograaf.nl)
Karin Rovekamp
Jolanda van Wijhe
Chris Posthuma
Facebook Schollenpop

Dank aan de organisatie en alle vrijwilligers voor de lieve zorgen. Door jullie keiharde inzet is er een mooi Schollenpop 2018 neergezet. Bedankt dat ik overal een kijkje mocht nemen. Ik voelde me welkom. Dank aan de artiesten voor de muziek. Wederom dank aan de fotografen/pers; ik val in de herhaling maar zonder het plezier met jullie en de mooie foto’s zou het een stuk minder leuk zijn. Ook het publiek die voor een fijne sfeer zorgden: bedankt. En natuurlijk dank je wel lieve vrienden en nieuwe kennissen voor de lol en knuffels. Op naar Schollenpop 2019!