Parkpop 2018; een muzikale ontdekking

Parkpop 2018; een muzikale ontdekking

26/06/2018 Uit Door hopster

Na twee succesvolle muzikale avonden, Parkpop Downtown en Parkpop Saturday Night is het vandaag, 24 juni, tijd voor Parkpop 2018. Er zijn vijf podia verspreid over het Zuiderpark in Den Haag. Het is goed festivalweer: droog en af en toe zon. Net als voorgaande jaren praat René Bom, nachtburgemeester in ruste, de dag en avond aan elkaar. Ik ga kijken bij bands als DeWolff, Danny Vera, De Jeugd van Tegenwoordig, Bløf.

Festivalmarkt en maatschappelijke initiatieven

parkpop 2018

De festivalmarkt staat er vrolijk bij met kleurige kraampjes. Het is er druk met struinende mensen. Je kan er hoedjes kopen, kleding, zonnebrillen etc. Verderop is een nieuwe tent, de Centrale, waar maatschappelijke initiatieven onder de aandacht gebracht worden. Er is weinig voor kleine kinderen te doen. Het was leuk geweest als er een paar dingen om op te klimmen waren op Parkpop 2018. Of een springkussen. Bij de Centrale is er wel een knikkerbaan gemaakt over ‘plastic soup’. Hier zijn kinderen druk in de weer met knikkers.

DeWolff heerlijke feel good band

dewolff parkpop 2018

Het is druk frontstage bij het Jupiler Stage van Parkpop 2018. Het publiek voor de hekken zijn jong en oud, gemengd met tijdloze en kleurig geklede hippies. DeWolff traden eerder op Waterpop op. Ik was toen al gecharmeerd van deze mannen met lange haren. Ze lijken zo uit de jaren ‘70 gestapt. Ze spelen zwoele rockmuziek met een psychedelisch tintje. We dansen en zwoelen mee. Haren zwiepen heen en weer. Mensen die het niet kennen zijn onder de indruk van deze band. Wat een fantastisch optreden en heerlijke feel good sfeer bij DeWolff.

Danny Vera

danny vera parkpop 2018

Bij het binnenpodium van Parkpop 2018 stellen fotografen zich frontstage op om Danny Vera goed vast te kunnen leggen. Fans staan bij het hek en wachten ongeduldig op hun idool. Een vrouw zegt dat ze Danny’s kuif zo leuk vindt. Naast haar staat haar man met kaal hoofd. We lachen, het mag en kan allemaal. Ze zijn het er allemaal over eens; zijn sound en gitaarspel is geweldig. Als Danny opkomt is het direct swingen op de Americana muziek. Hij speelt voornamelijk wat ritmischer en minder ballads. Danny praat nog wat tegen zijn publiek en zingt ‘L.O.V.E.‘ om de liefde te vieren. Het publiek heeft het zichtbaar naar de zin. Ze joelen en dansen en zingen met elk lied mee. Als Danny het podium verlaat, blijven we achter met een goed gevoel.

The Raspers; winnaars Schevenings lied 2018

Op het People Stage staat The Raspers. Onlangs won deze band de prijs voor het mooiste Schevenings Lied 2018. Het is druk genoeg op het veld om gezellig tussen de mensen te staan. Ze wiebelen mee met de muziek van de band. Ik word bijgepraat mensen uit het publiek. The Raspers bestaat 25 jaar. Drummer Paul heeft een drumschool in Voorburg en de gitarist is zijn broer. Normaal spelen ze ook covers. Vandaag alleen eigen nummers. De mensen eromheen genieten met een drankje. Het is heerlijk gemoedelijk en lijkt een grote vriendengroep op een feest.

Folk Road Show verrast

folk roadshow parkpop 2018
Foto: Musicon

Een van de leuke dingen van een festival is dat je overal kan rondlopen. En als je geluk hebt ontdek je nieuwe bands. Bij het Haags Podium op Parkpop 2018 genieten we van Folk Road Show. We zien het toevallig als we langslopen en blijven geboeid staan. De band speelt Americana of Folk met pit. Ze vertellen verhalen en vermaken het publiek. De mannen springen over de hekken en spelen tussen de mensen. Ik vind dat meer artiesten dat moeten doen. Het is erg vermakelijk om naar te kijken. Behalve het hoge entertainmentgehalte, swingt het ook en dansen we met de band mee. Aan het eind joelt en klapt het publiek. Wat een fijne show.

De Jeugd van Tegenwoordig

de jeugd van tegenwoordig parkpop 2018

Vlak voordat De Jeugd van Tegenwoordig opkomt is het een gekkenhuis voor het podium. Opblaasballen in alle maten vliegen om je oren. Er dringen veel kinderen en tieners bij het hek. Sommigen kunnen er net overheen kijken. Daarachter zitten kinderen op de schouders van hun ouders. De sfeer is wat onrustig, maar energiek. De Jeugd van Tegenwoordig wordt met luid gejoel ontvangen op het podium. Willy Wartaal doet met gebroken enkel gewoon mee. Hij zingt vanuit een rolstoel op het podium. Het publiek springt op en neer, juicht en zingt. Wat een gangmakers zijn deze jongens. Jong en oud, ze krijgen iedereen mee.

Bløf een waardige afsluiter

blof parkpop 2018

Vanavond is Bløf de waardige afsluiter van Parkpop 2018. Het is stampvol voor de Jupiler Stage. Als de band op het podium de bekende nummers speelt, zingt de menigte massaal mee. Iedereen danst en klapt. Achter de hekken, bij de pers en ook de mensen in het invalidevak draaien rondjes met de rolstoelen. Het is een prachtig gezicht waar je alleen maar blij van wordt. Aan het eind trakteert de band Den Haag ‘O, o, Den Haag’ te zingen. Wat iedereen uit volle borst mee zingt.

Geslaagd Parkpop 2018

pers parkpop 2018
Foto: Tess van der Zwet

Dank je wel organisatie voor de goede zorgen achter en voor de schermen, persbegeleiding en in de VIP. Uiteraard dank aan de artiesten en bands voor de entertainment en muziek. Lieve fotografen zonder jullie humor, collegialiteit en mooie foto’s is er geen feest. Vrienden en kennissen dankjewel voor de knuffels en plezier. Publiek bedankt voor de fantastische sfeer op Parkpop 2018.