Parkpop 2017: van kunst naar metal

Parkpop 2017: van kunst naar metal

28/06/2017 Uit Door hopster

Op zondag 25 juni is Parkpop 2017. Dit jaar is het gratis muziekfestival groter dan ooit. Vrijdag was de eerste editie van Parkpop Downtown en zaterdag Night at the Park. Het weer is wisselvallig, maar dat houdt de bezoekers niet tegen. Ik ben benieuwd naar de sfeer en muziek. Ik ga genieten van de mensen achter de schermen en van artiesten als Friends of the Family, Henk & Melle en La Pegatina.

Friends of the Family start een feestje op Parkpop 2017

parkpop 2017 friends of the family

Terwijl het nog miezert staat de grote tienkoppige band Friends of the Family op de Parkpop Stage. Op het veld en frontstage is het deze namiddag nog rustig. De band laat zich niet tegenhouden en start een feestje. Op dat moment is de regenbui voorbij en beginnen mensen te dansen. De sfeer is gelijk goed op Parkpop 2017. De band op het podium heeft plezier met elkaar en lacht en danst. De nieuwe drummer Stefan wordt hartelijk ontvangen. Het werkt aanstekelijk. Het publiek danst mee op de heerlijke feel good muziek.

Moshen op G.O.D.

god parkpop 2017

Om half vier staat op het Haags Podium de band G.O.D. De muziek die ze maken heet speedrock heet of Metal. Het maakt niet echt uit of je van deze muziek houdt of niet, het is een feest om naar te kijken. Dit publiek is alles behalve mak. Metalfans met lange haren zwiepen heen en weer. Voor het podium ontstaat een moshpit en moshen de mensen hard op elkaar in. Het ziet er heftig uit en ik zet een stapje achteruit. Een kind verschuilt zich achter mij. We kijken voorzichtig, maar vol bewondering naar het dynamische publiek op Parkpop 2017.

People Stage en nieuw talent

people stage parkpop 2017

Bij de People Stage is alles onder controle. De Bandsessies Toezichthouders en anderen van de organisatie zijn ontspannen en vriendelijk. We kijken naar een van de jonge artiesten: Joline. Muziekschool Ready2Play (R2P), familie en bekenden supporten haar voor het podium. Joline heeft een hele zuivere stem en staat zelfverzekerd met gitaar op het podium. Wij bewonderen haar lef en muzikaliteit op deze jonge leeftijd. Het is een contrast met de metal dat er doorheen schalt. Achter het podium staat Arie Spaans met de volgende jonge band klaar. Stoer zijn ze; niet schattig. Dat zegt een van de jonge bandleden. Wat is het mooi dat een podium zoals deze, met zoveel betrokken medewerkers de ruimte biedt aan jong talent en anderen die het nodig hebben.

Henk & Melle-kunst

henk en melle parkpop 2017

Eerder zag ik Henk & Melle bij Kaderock in een intieme setting. Ik ben benieuwd hoe ze op een groot podium bij Parkpop 2017 klinken. Er staat een klein clubje liefhebbers voor de hekken bij het podium. Ze houden van de kunst en muziek van deze artiesten. Sommigen vinden het te rustig. Henk & Melle lijken achter de hekken, op het grote podium te ver verwijderd van hun publiek. Het geluid van het Jupiler podium schalt erdoorheen. We vinden het jammer, want ze hebben te veel in huis om overschreeuwd te worden.

Verrassing La Pegatina

la pegatina parkpop 2017

De absolute verrassing voor het publiek is de uit Barcelona afkomstige band La Pegatina. De energieke band zet bij de eerste noot al de toon. Overal op het veld en fronstage begint iedereen direct te dansen. De muziek is een mix van Catalaanse rumba en ska. Het publiek waant zich even in Spanje. De acht vrolijke mannen op het podium laten ons springen, klappen en juichen. Armen zwaaien heen en weer als een massa boven het publiek. Meezingen kunnen we niet, want we spreken geen Spaans. Meejoelen dan weer wel. Dat is het mooie van muziek, je kunt de dynamiek voelen.

Parkpop bedankt

persvak parkpop 2017

Parkpop was rustiger dit jaar; misschien het regenachtige weer. Of de programmering. Of dat de prijzen op het veld niet meer voor iedereen te betalen is. Wel weet ik dat achter de schermen vele mensen keihard werken aan dit festival. Vrijwillig zetten medewerkers van de organisatie, catering, pers en alles eromheen zich samen in om wat moois neer te zetten. Deze professionaliteit en collegialiteit straalt uit over heel Parkpop 2017. De sfeer backstage en bij de vip is ook dit jaar als een warm bad; dankbaar dat ik er een onderdeel van mag zijn. Dank je wel organisatie, pers, vrienden en bekenden voor de mooie avond.

Bekijk de foto’s van:
Peter Heuves op openbare Google
Richard Mulder op Facebook
Ronald van den Andel op Facebook
Peter van der Wal op Facebook
Gera Nieland op openbare Google