Parade Den Haag 2018 opening

Parade Den Haag 2018 opening

15/07/2018 Uit Door hopster

De Parade is een jaarlijks terugkerend rondreizend theaterfestival. Altijd een goeie sfeer, open mensen, een leuk theaterprogramma voor jong en oud en lekker eten. Op 13 juli stap ik op de fiets naar het Westbroekpark voor de openingsavond van de Parade Den Haag 2018. Ik ben benieuwd naar de sfeer en naar de theatershows. Miranda de Haan haakt aan met haar camera. We mogen niet fotograferen bij de shows, maar wel van het veld. We hebben er zin in.

Zonnige reünie

zweefmolen parade den haag 2018

De ontvangst is lekker rommelig, we worden van de ene kassa naar de andere gestuurd. Het heeft wel wat. De medewerkers blijven vriendelijk en behulpzaam. Het is 20.00 en druk op en om de zonnige terrassen. Uit de zweefmolen klinkt kindergelach. Mensen omhelzen elkaar en drinken wat. Er heerst een ongedwongen en ontspannen sfeer. De bezoekers die ik spreek zeggen dat het net een reünie is, ze komen allemaal bekenden tegen. En sommigen slaan geen avond over.

Worsten van Babel

worsten van babel parade den haag 2018
Foto: Miranda de Haan

De voorstelling voor de Worsten van Babel is uitverkocht. Acteur Jasper Gottlieb staat achter een fornuis. Ik herken hem van series als SpangaS en de film Verliefd op Ibiza. Even later komt ook zijn tweelingbroer Marius Gottlieb op het podium. Samen met Hugo Kennis, bekend van 24Kitchen, spelen ze in deze première op de Parade Den Haag 2018. De show gaat, hoe kan het ook anders, over eten. Ze krijgen een heftige discussie over vegetarisch eten en het milieu. Terwijl ze een worst in stukjes snijden kijkt het publiek naar een film over een Livar varkentje dat de mannen adopteren en grootbrengen. Ze noemen hem: Babel. We weten niet zeker of de worst die ze snijden ook Babel is. De zaal lacht en giert het uit. De show zit vol muziek, koken, maar vooral heel veel humor.

Allemaal mensen #6

allemaal mensen parade 2018

Deze show is in een grotere zaal. Ook hier is de zaal vol. Acteur Chris Peters, bekend van de serie Moordvrouw en diverse films, stelt zichzelf voor. Chris ziet eruit als type kakker met korte broek met luipaardprint en rode sokken. Hij is enorm vol van zichzelf en vertelt over zijn brede achtergrond en opvoeding in kunst en cultuur. En hij wil graag iets kapotmaken. Casper Nusselder, o.a. bekend van Goede Tijden Slechte Tijden, lijkt het tegeovergestelde. Hij ziet er mannelijk en nonchalant uit met gescheurde spijkerbroek en T-shirt. En hij wil zijn vrouwelijke kant herontdekken. Er volgt een gesprek over gender en geslacht. Ondertussen kleedt Casper zich uit en Chris laat hem een roze badpak aantrekken. Casper ondergaat dit, maar pakt Chris aan het eind op een hilarische manier terug. De mannen lijken aan het eind toch tot elkaar gekomen te zijn, ondanks de verschillen. Het publiek vindt het briljant.

Lucky tv

De aardige jongen van de infostand van de Parade Den Haag wijst de weg naar de volgende tent voor een show van LuckyTV. Ik ben benieuwd of de show net zo grappig als de online filmpjes. Ook deze tent is bomvol. Sander van de pavert, schrijver en maker van LuckyTV, vertelt op het podium dat we ons gaan inzetten voor groep die ons nodig heeft: bekende Nederlanders die een stemtransplantatie willen. Op een scherm krijgen bekende Nederlanders als Wendy van Dijk en Freek Vonk een voiceover. Het klinkt enorm raar en de zaal lacht en klapt. De reclamefilmpjes tussenop een scherm zijn ook onbetaalbaar. Mensen krijgen de slappe lach. Vier mensen uit het publiek doen ook een voiceover op het podium. Wat knap in elkaar gezet en heerlijk voor de lachspieren.

Flamenco op de Parade Den Haag 2018

flamenco parade den haag 2018

We sluiten de avond af in een tent met flamenco muziek van Vicente José Santiago. Ook flamencozangeres Erminia Fernandez Cordoba speelt mee. Terwijl de band aan het afstemmen is, eten mensen geitenkaas- en wildzwijn kroketjes van Wild van Wild. Bezoekers van de Parade zijn heerlijk toegankelijk. We proberen de verrukkelijke geitenkaaskroketjes. Op het podium zwelt de Spaanse temperamentvolle muziek aan. Een prachtige danseres vermaakt ons met haar passievolle, sierlijke dans. De band vertelt een verhaal met muziek. Ook al spreek je geen Spaans, je voelt elk woord. Het publiek klapt en danst mee. Het lijkt alsof we op een Spaans feest zijn. De muzikanten hebben er zichtbaar veel plezier in. De onderlinge interactie is mooi om te zien. Het enige wat wij kunnen doen is genieten en gefascineerd kijken.

De Parade Den Haag 2018 is nog t/m 22 juli in het Westbroekpark. Dank je wel organisatie van de Parade, medewerkers, acteurs, vrienden, kennissen en muzikanten voor de fantastische avond.