Opbouw Schollenpop 2017 gestaakt wegens storm

Opbouw Schollenpop 2017 gestaakt wegens storm

03/08/2017 Uit Door hopster

Zaterdag 5 augustus is het gratis muziekfestival Schollenpop 2017 op het Zuiderstrand op Scheveningen. Op twee podia treden locals, nieuwe talenten en grote namen als Jett Rebel, Danny Vera en Jebroer op. Vanochtend vroeg begonnen zo’n 16 vrijwilligers enthousiast met de opbouw Schollenpop 2017 met het podium en horeca tentjes. Vanwege de storm moet de organisatie met veel tegenzin deze derde opbouwdag stoppen. Met Eef Ringers voor de foto’s, ga ik op het Zuiderstrand bij de vrijwilligers kijken.

Zandstorm met code geel

schollenpop opbouw 2017

Op de fiets naar het Zuiderstrand toe merk ik niet veel van de wind. Code geel, zegt het KNMI. Aan de kuststrook zijn windstoten tot 80 kilometer per uur. Hoe dichter ik bij het strand kom, hoe meer ik het begrijp. Mensen druipen van het strand af, hun gezicht bedekt met een doek of met hun handen. Het zand doet pijn op onbedekte huid en in je ogen. Voor de strandopgang staan een paar mannen van de organisatie bij elkaar. Valentijn Twisk en Jan de Jong balen stevig dat ze moeten stoppen. Jan: “Het weer hebben we helaas niet in de hand. De wind gaat vanavond weer liggen. We moeten dus morgen flink doorwerken.”

Opbouw Schollenpop 2017 waaide bijna de diepte in

schollenpop 2017 opbouw witte tent

Het begin van de opbouw Schollenpop 2017 is er: de dixies staan op een kluitje, de hekken om het terrein en een deel van het podium. Het waait zo hard dat zelfs lopen tegen de wind in lastig gaat. Ramon Fehling en Mike Hemminga staan met nog een paar vrijwilligers beduusd in een witte tent in het midden. Mike: “Geen blije gezichten hier. We waren een paar stappen voor op schema, maar nu veel stappen achter. We moeten voor de veiligheid stoppen met de opbouw. De spandoeken ophangen was gevaarlijk. We waaiden bijna met spandoeken en al de diepte in achter de pier.” De veiligheid van de vrijwilligers staat duidelijk voorop. Later slaat ook een stuk van het dak los en kapot. Het zit ze duidelijk niet mee.

Vrijwilligers opbouw Schollenpop 2017 blijven positief

schollenpop opbouw 2017

Morgen beginnen de vrijwilligers weer voor dag en dauw om een van de leukste festivals op het strand van Den Haag/Scheveningen verder op te bouwen en een nieuw dak te maken. Ze zijn het er allemaal over eens: morgen meer werk, maar het komt af! “Zolang de muzikanten zaterdag op tijd komen en de tap is aangesloten, komt het goed”, zegt Jan met een lach. En zo is het. Met zand tussen mijn tanden en in mijn haar fiets ik weer naar huis.

Succes morgen vrijwilligers van Schollenpop 2017. We gaan ervan uit dat zaterdag het figuurlijke dak er ook af gaat.