Interview met MY BABY: artiest op Life I Live 2017

Interview met MY BABY: artiest op Life I Live 2017

08/04/2017 Uit Door hopster

Het Life I Live festival is dit jaar uitgebreid naar twee dagen. Ter ere van de vijftigste verjaardag van de Koning spelen er vijftig bands in de Haagse binnenstad op 26 en 27 april 2017. Op het programma staat ook de eigenzinnige band MY BABY. Momenteel is de band op Europese tour om hun nieuwe album Prehistoric Rhythm te promoten. Tijd voor een interview met Cato van Dyck, de zangeres van de band.

Tour nieuwe album Prehistoric Rhythm

prehistoric rhythm my baby life i live 2017

De muziekstijl van MY BABY is moeilijk te vergelijken met andere bands. Cato lacht: “De stijl valt niet echt in een categorie. Het is meer een opsomming van stijlen als trance, blues, psychedelische trance, tribal, blues en trance-rave. Misschien moeten we een nieuwe stijlnaam verzinnen!” Momenteel tourt de band Europa om hun nieuwe album Prehistoric Rhythm te promoten. “In deze plaat zitten nog meer wereldinvloeden. Het gaat uit van dat oergevoel. Wij voelen dat dit in ons DNA zit, dat de muziek eeuwenoud is. Wat we eerst op potten, hout of trommels deden, zit nu nog in de dance-muziek. Het is iets heel organisch en daar gaat het nieuwe album over.

Vrijheid om te improviseren

my baby life i live 2017 interview

De band improviseert regelmatig op het podium en past zich aan het publiek aan. Cato: “Het is elke keer anders. We houden ons niet vast aan een bepaalde structuur. Gisteren in Manchester voelden we dat mensen wilden dansen en speelden we een trance-achtige stijl. Twee avonden ervoor in Newcastle was het publiek rustiger en speelden we akoestisch. Die vrijheid maakt het voor ons heel leuk. Ik denk dat het voor het publiek ook fijn is.”

Brug slaan tussen bands en trance

my baby cato van dijck life i live 2017

MY BABY bestaat sinds 2012 uit Joost en Cato van Dyck (broer en zus) en Daniel Johnston. Cato: “We wilden een band beginnen zonder concessies te doen. Dus loslaten wat het zou moeten zijn. We mixten verschillende stijlen en invloeden met trance- en dance-achtige sounds. Bijna het oeroude fenomeen dat mensen samen dansen bij gatherings. We voegden drops erin en een bepaalde opbouw. Dat gaf een goede energie en geluksmomentjes bij het publiek. We laten zien dat dat niet alleen is weggelegd voor dj’s. Er wordt zo een brug geslagen tussen bands en dance-, trancemuziek.

Hardwerkende band de wereld rond

my baby life i live 2017

Cato groeide op in Marken, een eiland onder Volendam. “Het is een bijzondere plek om op te groeien. Alle deuren waren open en het is een kleine wereld.” Cato wilde al sinds dat ze drie jaar was muzikant worden, maar ze had nooit verwacht dat ze zo ver zou komen. Cato: “De afgelopen drie jaar ben ik met MY BABY de hele wereld over gevlogen. Ik ben op veel meer plekken geweest dan ik ooit had gedroomd. Ik dacht altijd dat alleen supersterren dat deden. Wij zijn gewoon een hardwerkende band en we hebben prachtige plekken gezien.”

Genieten van het nu

my baby life i live 2017

Dit jaar staat MY BABY onder andere op Pinkpop. Cato: “We volgen een gekke weg zonder concessies. Komen niet veel op de radio en hebben een eigen fanbase opgebouwd. Heel bijzonder dat de muziek waar wij gelukkig van worden ook aanslaat over de hele wereld. We zouden heel graag nog op de Pyramid Stage (mainstage) van het Glastonbury festival willen optreden. Maar nu proberen we te genieten van het hier en nu. Soms rennen we voorbij aan de momenten die we nu hebben, naar de toekomst te kijken. Waar we nu zijn was ook onze droom. En die dromen komen nu uit.”

Benieuwd naar Pat Smith

my baby life i live 2014

Twee jaar geleden speelde My Baby ook op het Life I Live-festival. “Voor ons was dat toen een grote stap. Den Haag is echt een kritische muziekstad. Dat maakt het heel leuk, want dat voel je direct. Cato gaat zeker proberen bij Pat Smith te kijken, die ook op het programma van Life I Live 2017 staat. “Pat Smith heb ik een paar keer meegemaakt bij surfachtige evenementen. Ik vind hem echt een goede artiest die de laatste jaren op zoek is gegaan naar zijn eigen geluid. En wat ik ervan heb gehoord vind ik superchill. Ik ben heel benieuwd naar zijn live sets.”