Milan Summer Festival: een zwoel festival

Milan Summer Festival: een zwoel festival

04/08/2018 Uit Door hopster

Vandaag, 3 augustus, is de eerste avond van het driedaagse Milan Summer Festival. Dit multiculturele festival in het Zuiderpark staat in het teken van lekker eten, swingende muziek en samen zijn. Ik ben benieuwd naar de mensen, de muziek en de sfeer. Samen met Miran ga ik deze zwoele, warme avond op de fiets naar het festival.

Opening Milan Summer Festival

milan summer festival 2018 opening

Onder het genot van een donutachtig hapje en een drankje worden we welkom geheten het bestuur van het Milan Summer Festival. Ze zijn trots op het, volgens hen, grootste multiculturele openluchtfestival in Europa. We krijgen een verse mini roti met dip en een heerlijke bara. De Ambassadeur van India, Venu Rajamony, stapt op het podium. Samen met Richard de Mos, Locoburgemeester van Den Haag, opent hij het festival. Richard zegt dat hij er trots op is dat we bruggen bouwen tussen culturen met festivals als deze. En dat we zo leren van elkaars mooie culturen. Buiten loopt het veld langzaam vol mensen. Kanonnen met groene en gele confetti geven officieel het startsein van Milan Summer Festival 2018.

Workshop Tilda Rice

milan festival 2018

In de Plaza-tent zingt de Surinaamse Nisha Madaran Indiase popmuziek. Op het hoofdpodium klinkt swingende muziek van een Surinaamse band. Wij worden uitgenodigd deel te nemen aan een proeverij bij Tilda. De tent ziet er knus uit; een woonkamer met banken en kussens, een keuken en een eethoek. In de keuken maken twee dames live de gerechten. Samen met Tess van Smith Communicatie, Den Haag FM en andere mensen proeven we heerlijke hapjes als Pink Rice en Rijstepap. Medewerkers Shakila en Akash vertellen dat de rijst organisch en puur is. Oorspronkelijk is Tilda een familiebedrijf uit Uganda. We krijgen een linnen tas mee gevuld met pakken rijst en eenvoudige recepten.

Roti en dj Freddy Moreira

milan summer festival 2018 bbq

De zon schijnt nog volop. Het publiek bestaat uit merendeels Hindoestaans/Surinaamse gezinnen, kinderen en opa’s en oma’s. Het lijkt een hechte gemeenschap. Wij passen er overigens prima tussen. Overal ruik je de heerlijke geuren van kruidig eten als roti, nasi etc. In de tent van Delicious Bites staan we in een lange rij voor het eten. Medewerkers roeren in grote bakken en pannen achter een balie. Trots vertelt iemand dat de Keuringsdienst van Waarden het eten heeft gecheckt en goedgekeurd. Toch mooi om te weten dat de organisatie ook dit in de gaten houdt. We eten een roti kip om je vingers bij af te likken. Op het podium start dj Freddy Moreira zijn set op het hoofdpodium. Zijn energieke muziek met een Caribisch tintje laat de mensen dansen en joelen. Een vuurwerkshow laat weten dat het nu echt is afgelopen.

Dank je wel organisatie, vrienden en kennissen en nieuwe mensen die ik heb ontmoet voor deze leuke avond. Bezoekers bedankt voor de vriendelijke gastvrijheid en warmte. Tess van der Zwet van Smith Communicatie dank voor de uitnodiging. Dank ook natuurlijk aan de fotografen Peter van der wal, Richard Mulder, Richard Canten en Thijs Tromp voor de collegialiteit, lol en mooie foto’s.