Life I live festival 2018; op de fiets langs negen podia

Life I live festival 2018; op de fiets langs negen podia

28/04/2018 Uit Door hopster

Op Koningsnacht en Koningsdag, 26 en 27 april 2018, is de binnenstad van Den Haag een waar paradijs voor muziekliefhebbers. Bekende en minder bekende bands spelen op negen podia verspreid de stad. Daarnaast hebben de cafe’s ook een eigen muziekprogramma. Kortom een groot feest op het Life I Live festival 2018. Ik fiets de negen podia af en geniet van bands als Niko, Kraantje Pappie, Death Alley en Son Mieux.
Foto: Richard Mulder

Sfeervol Lange Voorhout op Life I Live festival 2018

lange voorhout life i live festival 2018
Foto: Miranda de Haan

Op het podium op het Lange Voorhout speelt de Amsterdamse band Eut. Ik zet mijn fiets neer en maak er een staartje van mee. Het is pas half acht en de sfeer zit er al goed in. Een behoorlijke groep mensen wiebelen mee op deze alternatieve rockmuziek. Bekenden omhelzen elkaar en nieuwe mensen maken kennis. Hoewel aanvankelijk werd dacht dat de nieuwe locatie op het Lange Voorhout minder past bij het Life I Live festival 2018, komen we daar nu van terug. Je kan gemakkelijk heen en weer tussen de drie podia op het Lange Voorhout. De bomen en omliggende panden geven het net een beetje meer sfeer en warmte.

Niko

niko life i live 2018
Foto: Richard Mulder

Met de fiets race ik tussen de mensen naar de Grote Markt voor de Haagse band Niko. Ook hier zit de stemming er goed in. Het publiek bij Niko is gemêleerd: jong, ouder, alternatief, rockers. Allemaal met een lach op hun gezicht. De band Niko speelde eerder op o.a. Parkpop en Sniester en deed mee aan de Popronde 2017. Helaas kunnen we de teksten slecht verstaan en lijkt de muziek minder goed uit de verf te komen. De vier mannen op podium geven alles en krijgen er een hard applaus en gejoel voor terug. Er is een nieuwe ep uit: ‘You might like it, but I just might hate it’. Het publiek vindt Niko geweldig. Voor een beter beeld, laten ze mij het album downloaden om later rustig te kunnen beluisteren.

Tim Knol

Foto: Iwan de Brabander

Jaren geleden trad singer-songwriter Tim Knol op bij Noorderslag en Pinkpop en laatst zag ik ophef over 538 op YouTube. Onlangs bracht hij een vierde album uit ‘Cut the wire’. Nu staat Tim Knol op het Lange Voorhout met nog vier man op het podium. Gitarist Anne Soldaat is favoriet bij enkelen vooraan. Tim Knol ziet er uit als de gewone man. Hij leeft zich een tijdje uit op de gitaar. Veel mensen in het publiek en voor het podium kennen de muziek niet. Ze zijn het er allemaal wel over eens dat het lekker klinkt. Een paar fans vooraan met felgekleurde haren genieten volop en zingen mee. Aan het eind krijgt Tim Knol een groot applaus van het publiek. Toch leuk dat op het Life I Live festival 2018 de muziek zo verschillend is en de mensen dus ook.

Silent Disco maakt blij

silent disco life i live 2018

Samen met een groep vrienden ga ik naar de silent disco. We wachten even tot we de vorige groep mogen aflossen. We zetten de koptelefoon op en maken kennis met de enthousiaste dj’s Sunny Sjoerd (Sjoerd van Schuylenburch aka de nieuwe nachtburgemeester) en Abe Cruisin’ (Len Konings). Ze praten en draaien de muziek moeiteloos aan elkaar. Als je ergens vrolijk van wil worden, is dit een fantastisch medicijn. We lachen en dansen met de muziek van de koptelefoon mee. De wachtende mensen van de volgende shift lachen met ons mee, want als je de koptelefoon af doet hoor je geen muziek en zie je enkel mensen energiek bewegen. Dat ziet er maf uit. De twee dj’s doen vrolijk met ons mee tot de volgende shift aan de beurt is en we de koptelefoon weer inleveren.

Kraantje Pappie entertaint

Foto: Miranda de Haan

Bij het podium op het Lange Voorhout is het enorm druk. Er is bijna geen doorkomen aan. De menigte komt voor de 31-jarige hiphopper/rapper Kraantje Pappie. Vanaf de eerste beat joelt en juicht iedereen. Als hij vraagt aan het publiek of alles goed is, gaan de mensen los. Hij zegt ook nog even dat de organisatie de artiesten ‘werelds heeft ontvangen’ en dat ze ‘lekker hebben gegeten en goed zijn verzorgd.’ Een daverend applaus volgt voor de organisatie van het Life I Live festival 2018. De fans vooraan zijn vooral heel jong, ze zingen elk woord mee. Trotse ouders erachter. De beat trilt je lichaam heen. Iedereen springt en danst en het publiek lijkt een groot geheel. Of je er nou van houdt of niet, Kraantje entertaint me gemak. Met vuurwerk en al is de hoofdact op het Life I live festival 2018 een spektakel.

Gunnen bij Death Alley

death alley life i live 2018

Onderweg zie ik een groep Gothic uitziende jongeren: gekleed in zwart, met piercings en fel gekleurde haren. Ze komen voor Death Alley naar the Life I Live festival 2018, een hardrockband uit Amsterdam die ook op mijn lijstje staat. Op de Hofplaats knuffel ik bekenden. Vooraan geniet ook nachtburgermeester in ruste René Bom van deze band. Snijdende gitaren en zwiepende haren van de energieke band op het podium laten mensen met en zonder haar in het publiek headbangen. De hekken schuiven steeds verder naar voren de menigte. Er zijn vooral alternatieve mensen met dreads of gekleurd haar. Het valt me op dat niemand hier moeilijk doet tegen elkaar. Iedereen gunt een ander vooraan te staan. En niemand wordt weg gekeken. Wat een fijne sfeer en leuke mensen. 

Son Mieux is genieten

son mieux life i live festival 2018

Ik heb al heel wat over Son Mieux geschreven de laatste tijd. En elk optreden vind ik ze nog beter en leuker. En omdat we ze echt niet voorbij willen lopen, gaan we even genieten. Frontstage zien we achter de hekken een uitzinnig publiek. Ze roepen alsmaar ‘Camiel’ en ‘Quinten’, zingen de teksten mee en dansen uitbundig. Het is wel duidelijk dat Son Mieux hun schare fans bij elkaar hebben. Met hun enthousiasme, vrolijke tunes en goeie teksten horen ze op een groter podium. Maar waar je Son Mieux ook neerzet, ze geven alles en genieten duidelijk iedere keer weer. Net als wij.

Oude Molstraat en after in de Bieb

Onderweg naar huis, fiets ik langs de oude Molstraat. Ook daar is het volop feest. Mensen staan binnen en buiten en overal klinkt muziek. Ik ga daarna nog langs cafe de Bieb. Er zijn heel veel bekenden en het is er stampvol leuke en lieve mensen. Ze dansen en dringen voor het podium bij Coverband Midnight Temptation. Met een lach op mijn gezicht en voldaan gevoel fiets ik later naar huis.

Dank je wel organisatie voor de fantastische avond. Dank je wel lieve fotografen voor het gebruik van de foto’s, jullie collegialiteit en de gezelligheid. Dank je wel vrienden, bekenden en nieuwe mensen voor de knuffels en het plezier.