Life I Live festival 2015; een geslaagd feest

Life I Live festival 2015; een geslaagd feest

29/04/2015 Uit Door hopster

Vanavond 26 april is het gratis Life I Live festival 2015 in Den Haag (voorheen Koninginnenach). Samen met Irene, gewapend met camera, ga ik naar de opening van het Life I Live festival 2015 in het Nutshuis. Ik ben benieuwd naar de sfeer en mensen. We gaan genieten van bands als The Clarks, Smutfish, The Indien en The Deaf.

Opening Nutshuis Skooltainer Double Deal

double deal nutshuis life i live 2015

In het prachtige pand van het Nutshuis is een openingsborrel voor pers en artiesten. Binnen krijgen we een polsbandje en een perspas. De Haagse schoolband ‘Double Deal’ leidt de avond muzikaal in. Double Deal is een van de vijf Haagse schoolbands die met een Skooltainer-programma de kans kreeg om op Life I live festival 2015 te spelen. Na workshops en bandcoaching van Ready to Play zijn ze nu klaar om vanavond op te treden. Ik vind het knap als je zo jong bent dat je überhaupt op een podium durft te staan. We hebben lol met andere aanwezigen en drinken een drankje.

The Clarks

the clarks life i live festival 2015

Om 20.00 knuffel ik bekenden bij het Kerkplein en kijken we bij Jacco Gardner, een band uit Hoorn. Ze hebben een heel hoog sixties-gehalte. Het is druk bij het podium en de sfeer is gemoedelijk. We blijven niet lang want een half uur later treden The Clarks op bij het Plein. Deze bekende Haagse rockband speelt sinds eind jaren ’80 rockmuziek uit de sixties en seventies. Het is goed druk op het Plein met bijzondere mensen. De gemiddelde leeftijd ligt hier hoger en de sfeer is geweldig met overal dansende mensen. Aan het eind mag er nog een jong talent, Luna, meerocken op het podium van het Life I Live festival 2015.

Smutfish-liefhebbers zijn aardige mensen

smutfish life i live 2015 nutshuis

Terug in het Nutshuis staat Smutfish op het podium. De muziek heeft een ziel en het lijkt alsof je in een bar met cowboys in Amerika bent. Melle de Boer, zanger van Smutfish, is kunstenaar en muzikant en heeft iets kwetsbaars op het podium. Zo van ik-zou-je-nu-een-knuffel-geven, tenminste: als dat niet heel raar zou zijn. Melle heeft het erg naar zijn zin op Life I Live festival 2015 vertelt hij. “Het publiek levert een hoop energie op en dan is het leuk die energie terug te geven. Gelukkig is er de mogelijkheid om de tekeningen die bij de liedjes horen te laten zien. Het maakt de liedjes begrijpelijker”.

smutfish melle de boer life i live 2015

Ik vraag me af wat dat apparaatje is waar Melle muziek uit haalt. Melle: “Het heet een Stylophone. Een krankzinnig ding. Ooit eens gekregen voor mijn verjaardag”. Wat ik mooi vind is dat Smutfish niet eens oefent voor een optreden. Melle: “We bereiden ons nooit voor. Oefenen zelfs niet of nauwelijks. Het moet op het moment gebeuren”. Het is lekker druk bij het optreden. Melle: “Het is heel fijn. Allemaal aardige mensen. Smut-liefhebbers zijn op de een of andere manier altijd aardige mensen. We zouden eens met z’n allen op vakantie moeten gaan. Een kano-zwerftocht of iets dergelijks”.

‘de Grote Markt is vol’

grote markt vol life i live 2015

‘De Grote Markt is vol’ staat overal aangegeven. We worden tegengehouden een vriendelijke medewerkster van Crowd Control. “Ik weet niet hoe lang het dicht blijft”, zegt ze, “maar ik mag niemand meer doorlaten.” Hordes mensen wachten bij het hek. Het valt me op dat niemand boos of vervelend wordt, maar gewoon geduldig wacht. Irene en ik halen de perspas onder onze jas vandaan en we mogen doorlopen, onze vrienden bij het hek achterlatend.

rianne walther life i live 2015

We haasten ons naar het podium waar The Indien optreedt. Eerder deed ik een interview met de zangeres Rianne Walther. De muziek heeft een warme sound en de stem van Rianne is prachtig en helder. De muziek is hypnotiserend. Het is niet om op te swingen, maar om naar te luisteren. Na het optreden van de band, maakt Rianne even tijd om persoonlijk kennis te maken. Kort, want ze moeten weer verder naar het volgende optreden.

The Deaf

The deaf life i live 2015
Foto: Joan van Nispen tot Sevenaer

Op het Kerkplein is het heel druk en iedereen wacht op The Deaf met Spike van Zoest. Deze band sluit het Life I Live festival 2015 af. Ik sta frontstage onder het podium en ben heel benieuwd als de bandleden het podium op rennen. Dan als ze beginnen gaat het hele publiek los. Deze rockmuziek is te gek en de energie van de bandleden werkt aanstekelijk. Achter me gaat de menigte heen en weer en springt er af en toe iemand over het publiek heen. Het is nu wel fijn voor het hek te mogen staan. Het publiek geniet zichtbaar en is uitzinnig. Het optreden is echt veel te kort, maar wat een feest om mee te maken.

Supersfeer op Life I Live festival 2015

Om 1.00 is Life I Live 2015 dan echt afgelopen. De sfeer was gezellig en gemoedelijk. De stad gevuld met muziekliefhebbers die van podium naar podium zwerven, in combinatie met zoveel diverse bands, is een garantie voor een topavond. Het lijkt wel elk jaar beter te worden. Dank je wel organisatie voor dit te gekke festival.