Jazz in de Gracht 2018 met de vip-boot

Jazz in de Gracht 2018 met de vip-boot

28/08/2018 Uit Door hopster

Het weekend van 23 t/m 25 augustus is het sfeervolle driedaagse festival Jazz in de Gracht 2018. Jazzliefhebbers genieten gratis van vele bands aan de grachten of op de boten. Vandaag, 24 augustus, heb ik de eer om mee te varen met een vip-boot samen met Eelco Hupe en Peter van Beek voor de foto’s. Benieuwd naar de sfeer en de bands stap ik op de fiets.

Publiek Jazz in de Gracht 2018

jazz in de gracht 2018 kade
Foto: Peter van Beek

Op de grachten hoor je links en rechts muziek. Het is nog vroeg en mensen eten vis of drinken een drankje op een van de vele terrassen aan het water. Het is in tegenstelling tot gisteren droog. Gisteren dansten we nog in de stromende regen op Jazz in de Gracht 2018. Maar ook dat gaf niet. Helaas is de regen de opkomst wel minder dan voorgaande jaren. En dat is jammer, want aan de sfeer ligt het niet. Het publiek is gemêleerd: van jong tot ouder en van colbert en mantelpak tot aan spijkerbroek. De mensen genieten zichtbaar.

Met de Ooievaart op stap

vip boot jazz in de gracht 2018
Foto: Peter van Beek

Menno Doorschodt, organisator van Jazz in de Gracht, verwelkomt mij aan boord. Op de vip-boot van de Ooievaart wachten de gasten geduldig. Het is een divers gezelschap, van kinderen tot aan de oud-financieel man met zijn vrouw. Op een tafel staan flessen wijn en hapjes. Ik meng me tussen de mensen op de boot. Nadat Menno ons veel plezier heeft gewenst, gaan we varen langs de Bierkade. De enthousiaste gids vertelt honderduit over de historie van de namen van de kades.

Mihael Hrustelj Trio

Mihael Hrustelj Trio
Foto: Peter van Beek

We leggen aan bij de boot van EP92 aan de Dunne Bierkade waar het Mihael Hrustelj Trio speelt. Mihael is een gitarist uit Slovenië en combineert zijn jazzmuziek met Balkaninvloeden met Latin en funk. De liefhebbers op de kade proberen een glimp van de band op te vangen. Ze swingen met een drankje in de hand mee. Even later varen we verder langs andere boten met bands. Het is een prachtig en feestelijk gezicht met de schemer en alle lampjes die op de grachten weerkaatsen.

Rondvaart de stad en langs cafe De Bieb

rondvaart ooievaart den haag
Foto: Peter van Beek

De rondvaart van de Ooievaart is echt de moeite waard. We ontdekken dingen aan Den Haag die je normaal niet ziet. We varen langs de Schilderswijk en de gids vertelt ons informatie over o.a. het weeshuis, scholen en hofjes. De ervaren schipper John Beekenkamp manouvreert moeiteloos de boot de grachten en onder de tunnels door. We leggen verderop aan bij het podium van Cafe de Bieb waar de band Fine&Mellow met Alexander Serban optreedt. Het terras van De Bieb en de terrasboot ervoor zit vol mensen. Alexander is een gangmaker en betrekt het publiek fanatiek bij zijn swingende muziek. Wat een heerlijk optreden.

Vip-tent Jazz in de Gracht 2018

haring happen jazz in de gracht 2018

En dan, na nog een stuk varen, een hoop plezier en veel geleerd te hebben, legt de Ooievaart weer aan bij het beginpunt. We krijgen een drankje, haring, sate en andere hapjes in de vip-tent. Op het moment dat Rachid Guernaoui, wethouder Financiën, Integratie en Stadsdelen aan het woord is, begint het buiten te regenen en onweren. Mensen rennen alle kanten op en schuilen onder luifels en paraplu’s.

Afterparty Wouter Kiers Band in de Bieb

Ik sluit de avond doorweekt van de regen af in Cafe de Bieb bij de Wouter Kiers Band. Waar saxofonist Wouter is, is het feest. En waar hij samen met de fantastische gitarist Toine Scholten speelt is het dansen. En dat is nu ook het geval. Het publiek danst, lacht, joelt en klapt op de uptempo-jazzmuziek van Wouter en zijn band. Een heerlijke afsluiter van Jazz in de Gracht 2018.

Dank je wel Menno Doorschodt voor de organisatie en Ooievaart voor de rondvaart. Dank aan Eelco Hupe voor deze avond en de humor. Peter van Beek voor de foto’s en gezelligheid, alle artiesten voor de muziek en het publiek voor de fijne sfeer en lol tijdens Jazz in de Gracht 2018. Tot Jazz in de Gracht 2019!