Interview met zangeres Rianne Walther, The Indien

Interview met zangeres Rianne Walther, The Indien

23/04/2015 Uit Door hopster

The Indien staat op het programma van The Life I Live Festival (Koninginnenach) 2015. Onlangs trad deze band ook op bij De Wereld Draait Door. Tevens is de zangeres van The Indien, Rianne Walther, zangcoach bij Ready to Play (R2P). Hoe combineert Rianne optredens met lesgeven? En waar haalt ze haar rust vandaan? Tijd voor een interview.

The Indien eerste EP: Cologne

EP 'Cologne' the indien

Nadat Rianne op het Conservatorium in Rotterdam afstudeerde, volgde ze een studie Docent Muziek aan het Haagse Conservatorium. “Op het Conservatorium klikte het direct met Casper Talsma, de gitarist. Na de studie gingen we op zoek naar datgene wat wij supergaaf vonden om te maken. Samen met Maarten Hemmen, de drummer, werden wij The Indien.” Drie jaar geleden maakte The Indien de eerste EP ‘Cologne’. “We hebben er anderhalf jaar over gedaan omdat we echt de sound en het gevoel goed wilden vastleggen op de plaat”. Later kwam ook Janneke Nijhuijs bij de band voor de baspartijen. De band haalt de inspiratie uit hun eigen leven en muziek uit 60’s en 70’s en nieuwe muziek. “We zijn nu bezig met de song Running voor de tweede EP. We pakken gewoon lekker door.”

Voorprogramma bij Di-rect

The Indien

The Indien werd in korte tijd bekend. Rianne “Dat kwam een combinatie van factoren. In oktober 2014 vroeg Bas van Wageningen, bassist bij Di-rect, of we hun voorprogramma wilden te doen. Natuurlijk zeiden we volmondig ‘ja!’ en repeteerden daarna keihard. De media haakte er op in en werden we gevraagd voor 3FM, De Wereld Draait Door en ook Noorderslag. Het is echt supergaaf want dan komt nu uiteindelijk de bevestiging dat veel mensen je muziek goed vinden.”

Dosis gezonde spanning bij optredens

Rianne ziet er relaxed uit bij DWDD op YouTube. Is ze dan wel zenuwachtig voor optredens? “Ja natuurlijk. Maar het is meer een dosis gezonde spanning en dat valt van je af na de eerste noten. Die spanning hoort erbij want het geeft je focus en zo blijf je dicht bij je gevoel.” Met welke Haagse artiest zou ze ook eens willen optreden? Zonder twijfel zegt ze: “Met Marcel Veenendaal, zanger van Di-rect, wil ik graag eens een liedje doen. Marcel is iemand die heel goed vanuit zijn gevoel kan zingen. En zoals hij op het podium is, is hij in het echt ook; heel puur.” Rianne gaat dit vast nog doen.

Poolen en bandjes kijken

the indien rianne walther

Rianne is opgegroeid in Den Haag in Nieuw Waldeck, vlakbij Loosduinen: “De leukste herinneringen die ik heb zijn de momenten waarop ik in het zonnetje fietste naar Musicon of de Franse Bulldog om een bandje te kijken en te poolen. Ik kon niet echt poolen, maar kon er goed naar kijken.” Nu vindt Rianne haar leuke momenten bij haar vriendinnen. “Ze komen me steunen bij optredens. Daarnaast hebben we hebben allemaal een passie voor koken. We zetten dan altijd heel overdreven de hele tafel vol met lekker eten. Wijntje erbij en genieten. Ik word daar heel gelukkig van. Die meiden gaan mee naar onbewoond eiland.” Rianne haar vriend, Casper de gitarist, gaat denk ik ook mee naar dat onbewoonde eiland.

Lesgeven en optreden een topcombinatie

the indien schollenpop 2015

Rianne heeft vroeger ook les gehad bij R2P. Nu geeft ze zelf les aan leerlingen van 7 jaar tot 48 jaar en vindt het vertouwen winnen van leerlingen het belangrijkst. “Als je elkaar vertrouwt durf je risico’s te nemen.” Nu kan Rianne optredens nog combineren met lesgeven. “Ik vind ook de rust voor leerlingen belangrijk. Het hele proces van het begin tot het eind met een leerling is het leukst. Als het nog drukker wordt dan is het lastig om het te blijven combineren. Dat zou wel jammer zijn, want lesgeven en optreden is een topcombinatie.”

The Indien is te ervaren op het Life I Live Festival aanstaande zondag. Dank je wel Rianne voor je openheid en het leuke interview.