Interview met Pat Smith: artiest op The Life I Live 2017

Interview met Pat Smith: artiest op The Life I Live 2017

07/04/2017 Uit Door hopster

Pat Smith (frontman Splendid) is niet meer weg te denken als artiest op (Haagse) festivals en heeft met de meeste Haagse muzikanten wel samen muziek gemaakt. Met zijn energie en charme krijgt hij vrijwel elk publiek mee. Wat maakt Pat Smith zo populair? En wat is de meerwaarde van zijn nieuwe band Pat Smith & Friends? Tijd voor een interview.

Splendid op een lager pitje

splendid band

Pat Smith is een van de artiesten die zal optreden op het Life I Live festival 2017. Ik schreef eerder over Pat met Splendid en Pat solo. Zijn optredens zijn altijd een feestje. Splendid staat momenteel even op een lager pitje. Nu speelt Pat Smith solo en ook met andere muzikanten samen. “Ik ben voor mezelf begonnen omdat ik zonder concessies wilde spelen. In mijn eigen liedjes zit precies wat ik wil en de producers versterken dat. Bij Splendid heeft iedereen zijn eigen smaak en dat stop je in een blender en komt er een song uit. We maken dan met zijn allen een liedje”.

Pat Smith & friends een vreemde eend in de bijt

Pat Smith is een artiest die blijft vernieuwen. “Ik ben misschien een beetje een vreemde eend in de bijt. In een scene wat toch wel dominant rock-‘n’-roll is heb ik een andere stroom gepakt. Het is belangrijk steeds jezelf te verbeteren. Ik vind dat het leukste wat er is: het bouwen naar een hoger perspectief.” Zijn muziek komt vanuit een hiphop achtergrond. Pat: “Vanuit samples wordt het een liedje. We zijn de enige in Den Haag die dat doen.” Pat speelt onder andere samen met Playground Zer0, Koen Herfst (drums), Tobias Wolring (gitaar), Rinse Buurma (trompet), Janneke Nijhuijs (bas) en Jaap Wiewel (samples / toetsen / producer).

Muziek geeft vrijheid

Pat is geboren en getogen op Scheveningen. Hij heeft mooie herinneringen aan zijn jeugd. Toen Pat acht jaar oud was begon hij met een kleine groep jongens te surfen. Pat: “We zijn nog steeds een hechte groep. Dat is voor altijd”. Muziek zit in het bloed en met 18 jaar rapte hij voor het eerst op een podium. “Het mooiste wat muziek me heeft gegeven is vrijheid en ruimte. Het is keihard werken en op onregelmatige tijden. Maar op tijden dat anderen werken zijn de straten leeg en rol ik er doorheen met mijn skateboard”. Bijna elke ochtend om half acht rent Pat heen en weer naar het strand. “Bij de havenhoogte is een crossfit parcour waar ik sport en rustig van wordt.”

Trouwen met Cato van Dijk

Pat is nog lang niet klaar met muziek maken. Misschien wel nooit. “The sky is the limit. Ik hoop over een tijd internationaal te kunnen touren. Ik zou wel een keer op de mainstage van het Glastonbury festival willen spelen.” Ik vertel hem dat Cato van MY BABY tijdens een interview vandaag hetzelfde zei. Pat: “Het is wel grappig dat MY BABY en ik tegelijkertijd aan de slag zijn gegaan met het toevoegen van Afrikaanse ritmes. Zonder dat we het van elkaar weten zijn we bezig met dingen die overeenkomen. Dat heb ik wel vaker met Cato, dan staan we op het programma van dezelfde festivals zoals Sziget.” Ik vraag hem of hij misschien met Cato samen wat kan doen. “Misschien moet ik gewoon met haar trouwen”, lacht hij.

Muziek maken is hard werken

Pat geeft als tip aan beginnende muzikanten : “Gewoon doorgaan, niet opgeven opmerkingen uit je omgeving. Als je iets wil, moet je er hard voor werken. Alleen dan bereik je wat. Dat heb ik van mijn vader geleerd: als je iets wil moet je het gaan halen en dan kan alles. Sommigen zeggen dat muziek maken alleen een hobby is. Beetje lanterfanteren. Die mensen snappen het leven niet en hebben geen flauw idee. Ik werk misschien wel 300 keer zo hard en doe eerlijk werk waar heel veel mensen blij van worden. Althans ik denk dat ze blij worden, omdat ze juichen en klappen”.

Primeur op The Life I Live festival 2017

pat smith haagse popnach

Pat: “Op The Life I Live 2017 laten we de nieuwe liedjes voor het eerst horen. Ook kondigen we dan nieuwe dingen aan.” Ik vraag hem of hij nog zenuwachtig is. Pat: “Bij nieuwe dingen, zoals nu bij Life I Live voel ik wel een gezonde spanning. Niet dat ik sta te trillen als een rietje hoor. Met de band doen we een oppepper voor we opgaan elkaar sterkte te wensen. Eenmaal op het podium is de spanning altijd weg en ben ik hyper-gefocust.”

Aan het lanterfanteren kan het niet liggen in ieder geval. Pat is non stop in de studio bezig geweest om alles op tijd af te krijgen. Ik ben heel benieuwd naar zijn nieuwe songs op The Life I Live festival 2017. Veel succes Pat & Friends!