Interview met Koen Herfst – drumfestival Herfstfest 2018

Interview met Koen Herfst – drumfestival Herfstfest 2018

26/09/2018 Uit Door hopster

Op zondag 14 oktober vindt in het Paard in Den Haag de vierde editie van Herfstfest plaats. De vorige edities van dit drumfestival waren succesvol en drukbezocht. Deze keer staan op het programma grote nationale en internationale namen als Aaron Spears, Nate Wood, Ton Dijkman, Camille Bigeault en de Drum Demons. Ik wil meer weten over dit spektakel en het muzikale brein hierachter. Tijd voor een interview met Koen Herfst.

2.000 drummers aan zee een succes

2000 drummers aan zee

Begin september organiseerde Koen Herfst samen met Cesar Zuiderwijk (Golden Earring) en AT Events het event 2.000 drummers aan Zee dat meer dan 40.000 bezoekers trok. Koen: “Het was een idee van Cesar, in navolging van 1.000 drummers aan de Maas in Rotterdam 25 jaar geleden. En het is tevens Feest aan Zee dit jaar, dus dat was een mooie combinatie.” Koen is duidelijk trots op het resultaat van het event: “Dat hebben we met zijn allen mooi neergezet. Het had niet beter kunnen gaan dan het ging: mooi weer, superdruk, goeie sfeer. Het heeft heel veel werk gekost maar dan heb je ook echt wat.”

Van Winterfest naar Herfstfest

Op 14 oktober 2018 is de vierde editie van Herfstfest. Vier jaar geleden ontstond het idee van Herfstfest bij het Popradar (voormalig HPC) in Den Haag. Koen: “Ik repeteer in Popradar en die organiseerden daar elk jaar het Winterfest. Ze stelden voor om een festival om mij heen te organiseren. Ik vond dat een enorme eer en heb de kans aangegrepen. Tijdens een brainstormsessie bedachten we als grap de naam ‘Herfstfest’, het paste mooi bij Winterfest. En we maakten er een drumfestival van.” Koen belde direct in zijn grote netwerk met drummers en nodigde ze uit om mee te doen. “Het begon als een grote club vrienden en bekenden bij elkaar, drummers onderling is nou eenmaal altijd gezellig. Het werd zo’n succes dat we besloten het jaarlijks te organiseren.”

Van HPC naar het Paard

koen herfst herfstfest 2017

Tijdens de tweede editie maakten we de overstap van het HPC naar het Paard. We hebben daar meer ruimte en het is een van de mooiste zalen van Nederland. We hebben alle drie de zalen tot onze beschikking tijdens het event: Paardcafe, de grote en kleine zaal en ook de Foyer. Herfstfest is leuk voor iedereen en niet alleen voor drummers. Ik merk dat er steeds meer geïnteresseerden komen kijken en onder de indruk zijn. Je ziet namelijk wel drummers van wereldniveau, de internationale top, het beste wat er is.” Dit jaar drumt o.a. Aaron Spears (o.a. Usher, Arianne Grande en James Brown) ook mee. Koen: “Dat is een van mijn voorbeelden van vroeger. Dat is superbijzonder.”

Grootste drumfestival van de Benelux

herfstfest 2018

Herfstfest is een coproductie samen met het Paard. Ook o.a. drumtech Joran Dijkstra en goede vriend en alleskunner Michiel Eilbracht ondersteunen hem. Koen: “Het is iets om heel trots op te zijn. Het is in een paar jaar tijd gegroeid tot het grootste drumfestival van de Benelux.” Op het programma staat een combinatie van workshops, optredens, clinics van 13.00 tot 20.00. “Je kan ook zelf aan de slag. In de foyer staan elektrische drumtoestellen. Vorig jaar hadden we akoestische, maar dat was een beetje te hard dus we houden het dit jaar zachtjes in de foyer. Er komt ook drumfood: drumsticks, drumrolls, Foe Yong Hihat.” lacht hij. “Het festival groeit elk jaar een beetje verder.”

Voorbereiden tegen de zenuwen

koen herfst drummer armin only

Koen reisde de hele wereld rond, speelde in meer dan 40 landen voor 10 tot 180.000 man. Hij zag plaatsen als death metal underground clubs tot aan Madison Square Garden. Ondernemend en veelzijdig als hij is, drumt Koen van metal tot hiphop voor grote artiesten als dj Armin van Buuren, I CHAOS, Bagga Bownz, Dew-Scented, Epica en After Forever. Vijf keer won hij de award voor ‘beste drummer van Nederland’. Is hij dan eigenlijk nog wel eens zenuwachtig? Koen lacht: “Als je uit het dak van de Arena komt, dan ben je wel zenuwachtig hoor. Tuurlijk! Om de zenuwen de baas te zijn, bereid ik alles tot in de puntjes voor. Als ik iets organiseer zijn er minder zenuwen, dan denk ik: als het nu niet werkt dan is dat maar zo, ik heb alles gedaan wat ik kon. Dat geeft een rustig gevoel.”

Emoties uiten en schele katten

koen herfst

Aan beginnende muzikanten geeft hij als tip: “Bereid je goed voor. Treed veel op en speel zoveel mogelijk met cd’s en albums mee. Neem het serieus. Het conservatorium helpt je met je netwerk en kan veel voordelen hebben. Alleen ben je daarvoor ook al een muzikant en niet je studie. Het is belangrijk je voor 100% in te zetten.” Koen maakt elke dag meer muziek. Naast het schrijven van muziek, is hij nu begonnen met zingen. “Muziek is heel belangrijk om me te kunnen uiten. Ik doe dat achter een drumstel, toetsen of gitaar. Ik ontdek elke dag weer meer. Maar ik haal er ook mijn rust vandaan. Elke vrije dag die ik heb maak ik muziek, puur om emoties te uiten en iets nieuws te creëren. En o ja, ik vind ook rust bij mijn twee Siamese schele katten thuis.”

Win een drumstel!

Kaartjes koop je in de voorverkoop op de website van het Paard. Maar je kan ook mee doen aan een videowedstrijd van Herfstfest. Bekijk onderaan op de website van Herfstfest wat de voorwaarden zijn om deze superprijzen te winnen. Misschien win jij dat drumstel en open jij Herfstfest!