Interview met Alexander Serban – festival 200 by the Sea

Interview met Alexander Serban – festival 200 by the Sea

24/09/2018 Uit Door hopster

Van 27 t/m 30 september vindt er een nieuw muziekfestival op Scheveningen plaats: 200 by the Sea. 200 bekende en nieuwe bands, dj’s en singer songwriters geven een show op vijf verschillende locaties. Zondag sluiten grote acts als Ronnie Flex, Splendid, Son Mieux en dj Sunny Sjoerd het festival af in de prachtige Kurzaal van het Kurhaus. Ik ben benieuwd naar dit grote event en wie er achter de schermen dit mogelijk maken. Tijd voor een interview met Alexander Serban, Popagenda Scheveningen.

Hipfest; een passie voor muziek en Scheveningen

hipfest 2018 band

Samen met Lesley Warendorff organiseerde Alexander Serban in 2015 de eerste editie van het festival Hipfest in de Keizerstraat op Scheveningen. Alexander: “Ik ken Lesley uit de muziekwereld. Hij wilde in samenwerking met de horecaondernemers bands laten spelen op een festival en vroeg me te helpen. Dat wilde ik graag. En zeker in hartje Scheveningen, waar ik mij thuis voel. Ik schreef direct een projectplan. Samen organiseerden we de eerste editie van Hipfest. Onverwachts werd dit zeer succesvol en is het nu een jaarlijks festival. Terwijl wij het puur deden vanuit een passie voor Scheveningen en uiteraard voor de muziek.

Stichting Popagenda Scheveningen

organisatie popagenda scheveningen

In 2016 richtten Lesley en Alexander Stichting Popagenda Scheveningen en kwam ook Bart Post er bij. “Met zijn drieën zijn we een team en pakken we alles aan. Met de Stichting kunnen we live muziek op Scheveningen promoten via festivals. Ook buiten Scheveningen organiseren we festivals als het Haags Beatfestival, maar onze focus ligt op Scheveningen. We bieden een podium aan, zowel aan bekende bands als aan jong talent. Daarbij geven we een popagenda uit en schrijven in de Scheveningsche Courant een weekoverzicht van live muziek.

Bands 200 by the Sea

Omdat Scheveningen bad 200 jaar bestaat is er het gehele jaar 200 jaar feest aan zee. Alexander: “Eerder organiseerden we voor Feest aan Zee het Scheveningse lied 2018 en nu als laatste project het festival 200 by the Sea. Onze programmeurs zijn keihard bezig geweest om de 200 bands te halen. Lesley is programmeur en heeft een groot aantal van de bands geboekt. Boeker Marcel Verhaar regelde een deel en ons grote netwerk en aanmeldingen via de website zorgden voor de rest.” Alexander klinkt heel relaxed, alsof het dagelijkse kost is en lacht als ik dat zeg: “Ik ben best relaxed. Gefocust, maar relaxed. En we hebben het gewoon gedaan!”

Bijzondere locaties

splendid band

Een van de locaties van 200 by the Sea is See lab; een voormalig schoolgebouw in de Duinstraat. Alexander: “Hier zit een kunstenaarscollectief in. Tientallen kunstenaars hebben een atelier en er zijn meerdere studio’s. We mogen een aantal ruimtes gebruiken als podiumlocaties. In de Keizerstraat spelen de bands op drie locaties: popzaal Saturnus, waar op vrijdag bijvoorbeeld de Kraaien optreden, De Maatschappij en in de Braai waar een talentstage wordt ingericht. Als laatste is er de prachtige Kurzaal van het Kurhaus op zondag. Hier sluiten bands als Son Mieux, Splendid, Ronnie Flex en dj Sunny Sjoerd (de Haagse nachtburgemeester) het festival af. In deze Kurzaal was overigens in 1964 het legendarische optreden van de Rolling Stones.

Professioneel en gedisciplineerd

HipFest scheveningen

Muziek is Alexander met de paplepel ingegoten. “Mijn opa en vader hadden hun eigen Roemeens orkest. Behalve als violist, speelde mijn vader ook als bassist in Indo-bandjes van vroeger. Mijn opa heeft de Roemeense volksmuziek in Nederland geïntroduceerd. Ik speel geen viool, maar zing graag jazz en soul.” Als tip voor beginnende bands zegt hij: “Blijf gedisciplineerd. Je kan talent en plezier hebben en jezelf blijven, maar je moet vrij snel leren om gedisciplineerd te werken. En ook belangrijk is de promotionele kant. De uitstraling en professionaliteit van je website bijvoorbeeld. Maak een heldere biografie en goeie foto’s. Daarmee geef je een duidelijk beeld en ben je aantrekkelijker voor boekers om te boeken.”