Internationaal Vuurwerkfestival 2018 opening

Internationaal Vuurwerkfestival 2018 opening

12/08/2018 Uit Door hopster

Internationaal Vuurwerkfestival 2018 is op 11 augustus op Scheveningen. Vanaf een drijvend ponton in de zee vlakbij de Pier schieten landen hun mooiste vuurwerk af. Tijdens de 39ste editie vanavond strijden Oostenrijk en Engeland tegen elkaar met de origineelste en meest kleurrijke creaties. Samen met vriendin Nazima ga ik het festival vanaf het Vip-terras van het Kurhaus ervaren.

Menigte voor Internationaal Vuurwerkfestival 2018

boulevard internationaal vuurwerkfestival 2018
Foto: Iwan de Brabander

Het verkeer in de buurt van de Scheveningse boulevard staat vast. Kilometers lange rijen auto’s staan stil. Hoopvolle mensen zitten achter het stuur om nog een parkeerplek te vinden. Op de fiets heb ik er geen last van en race ik er tussenop weg naar het Kurhaus voor het Internationaal Vuurwerkfestival 2018. Op het VIP-terras groeten vrienden en bekenden elkaar. Fotografen Richard Mulder en Iwan de Brabander zijn druk in de weer met het instellen van de camera’s. Andere fotografen als Ilja Vlietstra zoeken de beste plekken op het strand. De zon gaat onder en geeft de lucht een roze gloed. Het strand, de Pier en de boulevard staat vol mensen. Het is een prachtig kleurrijk geheel.

Inhalen afgelaste vuurwerkshow 10 augustus

start internationaal vuurwerkfestival 2018
Foto: Iwan de Brabander

Sander Janson van o.a. Campinglife is de presentator van vanavond. Sander vertelt over de perfecte weersomstandigheden. Gisteren, 10 augustus, was dat wel anders. De organisatie cancelde op het laatste moment de vuurwerkshow vanwege de storm en hoge golven. De medewerkers van Smith Communicatie hebben hard gewerkt om iedereen persoonlijk of via media op de hoogte te stellen. Op 17 en 18 augustus zijn er drie vuurwerkshows per avond gepland. Zo kunnen de afgelaste twee landen hun show inhalen. Het ponton wordt ingevaren en voor de kust stilgelegd. Sjoerd van Schuylenburch, nachtburgemeester van Den Haag en dj, drukt de startknop in.

Oostenrijk vs Engeland

engeland internationaal vuurwerkfestival 2018
Foto: Iwan de Brabander

Oostenrijk geeft de eerste show op het Internationale Vuurwerkfestival 2018. Geboeid kijken we naar de kleurrijke variaties in de lucht. Oostenrijk lijkt vooral in te zetten op grootte. Enorme lichtbollen wisselen elkaar in rap tempo af. In combinatie met het geluid zorgt het voor veel o’s en a’s. De big bang aan het eind laat het publiek joelen en klappen. Na een korte pauze is het de beurt aan Engeland. Op het strand lichten de mobieltjes massaal op. Bij Engeland zien we vuurwerk wat we nog niet eerder hebben gezien. Soms lijken de creaties in de lucht op bewegende kwallen of vallende sterren. Het is zo mooi dat het bijna niet vast te leggen is in woorden of op de foto’s. Bij de grand finale klapt en juicht iedereen uitbundig.

Entertainment illusionist Richard Stooker

illusionist vuurwerkfestival scheveningen 2018
Foto: Iwan de Brabander

Tussen de shows ontmoet ik VIP-goochelaar en illusionist Richard Stooker. Het is een van de onverwachte cadeautjes van vanavond. Met een pakje kaarten en charme pakt hij ons allemaal in. Richard doet trucs waarbij het woord mindf*ck nog zacht is uitgedrukt. Ik heb een pakje kaarten in handen, maar dat blijkt plotseling veranderd in een plastic blokje. We schreeuwen het uit van verbazing. Toch bijzonder, we zitten er met onze neuzen bovenop. Uiteraard vertelt een illusionist niet hoe hij zijn trucs doet en dat verwachten we ook niet. Het was heerlijk entertainment van een innemende persoonlijkheid.

Met dank aan het Internationaal Vuurwerkfestival 2018 en de organisatie voor de leuke avond, Oostenrijk en Engeland voor het fantastische vuurwerk. Uiteraard weer dank aan de topfotografen voor de foto’s en (ik blijf het zeggen) jullie gezelligheid, collegialiteit en de lol. Dank je wel Smith Communicatie voor de fijne ontvangst, Richard Stooker voor je entertainment en aan vrienden en bekenden voor de knuffels.