Iedereen is welkom bij De Regisseur

Iedereen is welkom bij De Regisseur

20/05/2016 Uit Door hopster

Op Scheveningen is het project ‘De Regisseur’ opgezet mensen met een psychische aandoening of beperking. Hier ontdek je je kwaliteiten en pak je de regie van je leven weer op. Ik vraag me af hoe dat precies werkt. En hoe dat er in de praktijk uitziet. Zijn er dan verwarde mensen aan het knutselen? Tijd voor een interview met Pieter de Munck. Samen met Irene Seijsener, gewapend met haar camera, ga ik op weg naar Scheveningen.

Bij de Regisseur is iedereen welkom

pand de regisseur scheveningen

Pieter ontvangt ons met open armen bij de glazen deuren van het nieuwe pand. Op de ramen prijkt het kleurige logo van De Regisseur en de woorden: ‘Hier is iedereen welkom.’ We krijgen koffie en een rondleiding. De muren hebben net als het logo alle kleuren van de regenboog. Het ziet er vrolijk en fris uit. In een ruimte met een bar zijn een paar mensen. Een vrouw maakt kaarten. Een man kletst achter de bar. En een ander is strips aan het tekenen. Geen verwarde mensen te zien. Gewoon mensen die op hun manier de tijd doorbrengen.

Bandsessies toezichthouder

pieter de munck de regisseur

Vorig jaar ontmoette ik Pieter bij Kaderock en Parkpop. Hij was in zijn functie als toezichthouder van de Bandsessies Toezichthouders. Door zijn sympathieke houding raakten we aan de praat. Inmiddels weet ik dat hij een zware periode in zijn leven heeft gehad. Hij woont begeleid zelfstandig binnen de Stichting Anton Constandse. Ik heb er niks van gemerkt op de festivals. Het is gewoon een aardige man. Pieter: “Het ging een periode minder goed met me. Ik wilde de draad weer oppakken. Ik wist alleen niet waar ik moest beginnen. Mijn begeleidster, Juliette, nam me mee naar een voorlichtingsmiddag bij De Regisseur. Ze moest me aan mijn haren meeslepen, want ik had er geen zin in. Tot op de dag van vandaag ben ik nog steeds dankbaar dat ze dat heeft gedaan.”

Buurthuis voor iedereen

de regisseur scheveningen

Pieter stelt ons voor aan Hilma en Annebel, twee begeleiders bij De Regisseur. Ze zijn er vanaf het begin bij geweest en duidelijk trots op de mensen en het project. Ik vraag me af waar het idee vandaan komt. Hilma: “Drie jaar geleden was er een bijeenkomst met alle bewoners en cliënten van de Stichting Anton Constandse. Hier kwam unaniem in naar voren dat er behoefte was aan een laagdrempelige inloop. Mensen met een ernstig psychische aandoening kunnen zich verloren voelen in de reguliere buurthuizen. Bij de Regisseur zorgen de gastheren en ervaringsdeskundige als Pieter voor een warme ontvangst.” Pieter: “Hier is echt iedereen welkom. Dat staat ook op de deur.”

Talenten ontplooien

talent ontdekken de regisseur

De Regisseur is meer dan een ontmoetingsplek. Het is ook een plek waar mensen hun eigen talenten en vaardigheden ontdekken. Pieter: “Je kan bij De Regisseur zijn wie je bent. Er wordt niet gekeken naar wat je niet kan, maar naar wat je wel kan. Heb je een bepaald talent? Dan krijg je hier alle kans om dat te ontplooien.” Er zijn workshops, lotgenotengroepen, cursussen, muzieklessen en andere activiteiten. Annebel: “Wij begeleiden ze en oefenen met de mensen. De Regisseur richt zich niet op beperkingen, maar op de talenten. Dat maakt De Regisseur uniek.”

Van kok tot redactielid

de regisseur scheveningen

Pieter heeft het er druk mee. Pieter: “Ik ben maandag en woensdag gastheer, dinsdag help ik bij Bandsessies. Ook ben ik roadie bij optredens van Bandsessies. En elke vrijdagavond doe ik het Kookcafé samen met Peter. We maken dan elke vrijdag een ander gerecht. Voor drie euro kan je je inschrijven voor een maaltijd. Donderdags ben ik klusjesman”. Het klussen gaat hij afbouwen. Hij heeft er nauwelijks tijd voor. Pieter is namelijk ook nog redactielid bij het kwartaalmagazine van de Stichting Anton Constandse ‘de Paraplu’. “Laatst heb ik nog een interview met de Kraaien gedaan. Dat zijn echt super-relaxte gasten.”

Ervaringsdeskundige voor militairen

de regisseur scheveningen

Pieters wens is om uiteindelijk als ervaringsdeskundige voor militairen aan de slag te gaan. “Ik ben zelf militair geweest. Pas geleden was er een reünie met oud-collega militairen. Mijn voormalig groepscommandant gaf me het nummer van een kapitein van het veteraneninstituut. Die weet van mijn situatie en van mijn verleden. Die ga ik benaderen om te kijken of ik andere (ex-) militairen kan helpen met dezelfde traumatische ervaring als ik.” Het feit dat hij naar de toekomst kan kijken is denk ik al een hele winst.

Droom wordt werkelijkheid

de regisseur scheveningen

Ik zie op de manier waarop Pieter over De Regisseur vertelt, dat hij er veel energie uit haalt. De Regisseur wordt dan ook terecht de enthousiaste bewoners en cliënten zelf gerund. We nemen afscheid van Pieter en de rest. De tekenaar, Danny Steggerda, stelt zich nog even voor. Hij heeft het logo ontworpen en onlangs kwam zijn eerste stripboek uit. Dat is wat De Regisseur concreet doet. Van een droom werkelijkheid maken. Ik zie Pieter dan ook zijn wens waar maken. Wie weet start hij binnenkort als ervaringsdeskundige en helpt hij militairen of anderen. Hij is in ieder geval goed op weg.

Bekijk voor meer informatie de Facebookpagina van De Regisseur. Of loop gewoon een keer binnen bij de Jacob Pronkstraat 6 op Scheveningen.