Interview met Nachtschade; band op the Life I Live 2017

Interview met Nachtschade; band op the Life I Live 2017

18/04/2017 Uit Door hopster

De band Nachtschade uit Amsterdam staat op het programma van The Life I Live 2017. Deze theatrale rockband bracht op 1 april jl. een eerste plaat uit in een uitverkocht Paradiso: Maskerade. De muziek op Spotify maakt nieuwsgierig naar het verhaal van de band en de live-optredens. Tijd voor een interview met Reid Steenhuis, toetsenist van deze eigenzinnige band.

Jaren ‘60/’70-muziek in een nieuw jasje

nachtschade parade den haag
Foto: Iwan de Brabander

Nachtschade bestaat sinds vijf jaar uit Guy Pek, Bram van den Brekel, Reid Steenhuis, Maarten Stok en sinds kort heeft ook Rob van der Kooi zich erbij gevoegd. Reid: “Wij hebben een voorliefde voor muziek uit de jaren ’60 en ‘70. Zowel voor de compositie als de instrumenten. We stoppen dat in een fris en nieuw jasje.” Hij vertelt gemakkelijk zijn verhaal. Alsof hij niet anders doet. Reid: “We halen onze inspiratie uit bijvoorbeeld The Beatles, Led Zeppelin, Hendrix en Tom Waits.”

Van acteren naar muziek

De bandleden kennen elkaar van het Conservatorium van Amsterdam. Reid: “Nachtschade was een theatraal bandje met een show eromheen. We speelden op bijzondere plekken als Theater Bellevue en het Fringe festival. Na de studie zijn we ons meer op de muziek gaan focussen.” Nachtschade is een plantje. “Klopt,” lacht Reid, een hele leuke lach overigens, “een giftig plantje. Maar de naam komt ook van het moment dat we rond de keukentafel zaten met een fles Whisky op tafel. Nachtschade zou ook een beetje de toon van de volgende ochtend zetten. Zo doopten we het Nachtschade.” Ik vraag me af hoe dat in het Engels klinkt. We proberen het uit: “Naktsjeede” of “Naktsjade”. Reid: “Het is wel uniek en lollig.”

Albumrelease Maskerade

nachtschade album maskerade

Op 1 april jl. was de albumrelease van Maskerade in een uitverkocht Paradiso. Reid: “Dat was best spannend omdat we er zo lang naartoe hebben geleefd. Het verliep perfect, het geluid was goed en de mensen waren blij.” Nachtschade hoopt dat het album Maskerade bekender gaat worden. Reid: “Van jongs af aan hebben we de wens om op Lowlands te spelen. Maar we willen eerst graag in de mooiere historische zaaltjes van Nederland spelen. Laatst speelden we in het bijzondere Burgerweeshuis (Amsterdam).” Met de muziek en optredens wil Nachtschade blijven groeien. “Sommige delen van de shows studeren wij niet in. Dan geven we onszelf de ruimte om in een soort jammoment de muziek naar een hoger level te tillen. We proberen altijd het publiek erbij te betrekken.”

Geboren entertainers en familiemens

nachtschade band foto bos
Foto: Satellite June

Reid is opgegroeid in Amsterdam en begon jong met optreden. “Ik las gedichten voor bij oma en opa thuis. Samen met mijn drie broertjes deed ik acts voor de familie. Ik heb veel van mijn vader en oom geleerd. Mijn vader schrijft liedjes als hobby. En mijn oom is muzikant en organiseert evenementen.” Reid heeft leuke herinneringen aan familiefeesten. “Toen mijn vader 60 jaar werd en mijn moeder 50 jaar deden we een satireshow. We namen ze op de hak en hadden er veel plezier in.” Maar ook samen met de andere bandleden van Nachtschade geniet Reid van het familiegevoel. “Twee jaar geleden met Oud en Nieuw maakte ik samen met de band muziek bij mijn familie thuis. We hebben iedereen laten dansen.”

Life I Live 2017 wordt een feestje

Foto: Iwan de Brabander

Op de vraag wat het mooiste is wat muziek hem heeft gebracht, zegt Reid: “De verandering van mijn levenspad. Toen ik besloot dat ik de muziek in wilde gaan was er een closure met het hele idee van wat je wil worden. Op het moment dat die druk weg was, is het een groot avontuur. Het is bijzonder dat ik mijn eigen leven mag indelen en met wie ik wil.” Muziek maken is hard werken, maar brengt je ook veel vrijheid. Reid: “Het mooiste naast de vrijheid is de mensen die je ontmoet, de plekken waar je komt en alles eromheen. Soms is het zwaar, maar altijd bijzonder.” Nachtschade heeft veel zin in het optreden bij The Life I Live 2017. Reid: “We zijn er nog niet eerder geweest. Ik ben heel benieuwd. Wij gaan ervoor zorgen dat we een show gaan geven waarbij iedereen compleet uit zijn pan kan”.