Drumfestival Herfstfest 2018 een succes

Drumfestival Herfstfest 2018 een succes

14/10/2018 Uit Door hopster

Op zondag 14 oktober is de vierde editie van het drumfestival Herfstfest in het Paard in Den Haag. Ik ben benieuwd naar de sfeer en het publiek op Herfstfest 2018. Samen met fotograaf Peter van der Wal ga ik naar clinics van o.a. Ton Dijkman, Makaya McCraven, Nate Wood en Aaron Spears.

Drumparadijs Herfstfest 2018

drumfestival herfstfest 2018

Eerder vertelde Koen Herfst in een interview over het ontstaan van dit unieke festival. Hij opent zelf Herfstfest 2018 met een spetterend drumsolo. Concertzaal Paard is omgetoverd tot een drumparadijs. Vanaf de ingang tot aan de trap kun je drumgear kopen. In de foyer staat een elektrisch drumstel waar iedereen op mag drummen. Het publiek bij Herfstfest 2018 is een mooie mix: van kinderen tot ouderen en van hippie tot rocker. De mensen wisselen ervaringen uit. Het is laagdrempelig en gezellig. Het programma is handig in elkaar gezet. Het meeste volgt elkaar op in de grote of kleine zaal of in het Paardcafé. Zo hoef je niks te missen.

Ton Dijkman

In de grote zaal start topdrummer Ton Dijkman zijn clinic. Ton werkte samen met artiesten als Marco Borsato, Steve Lukather (Toto), Paul Young, 3J’s, en Brownie Dutch. Hij zit er relaxed bij in een groene trainingsbroek en met een heerlijk laconieke houding. De volle zaal bij Herfstfest 2018 hangt aan Tons lippen als hij vertelt over zijn drumervaringen. Op de eerste ring kijken kinderen gebiologeerd over de railing toe. Regelmatig maakt Ton het publiek aan het lachen met zijn anekdotes. Zo beantwoordt hij een vraag uit het publiek over wat zijn grootste inspiratie was met het antwoord: “Ik heb ooit drie jaar op kantoor gewerkt. Dat was mijn grootste inspiratie.” Ton drumt op muziek van Marco Borsato en sluit af met een uptempo nummer rockstar.

Makaya McCraven

Makaya McCraven uit Chicago lijkt een te zijn met zijn drumstel. Gefocused neemt hij ons mee in zijn ritmes. Makaya heeft tijdens het drummen 300 verschillende uitdrukkingen op zijn knappe gezicht. Het publiek kijkt geboeid toe. Hij vertelt ons welke ritmes hij aanhoudt en laat ons meeklappen op de maten. Hij leert ons korte en lange maten en langzame en snelle maten. Het lijkt heel technisch maar omdat hij ons mee laat doen, snappen ook mensen zonder drumervaring wat hij bedoelt. Makaya beantwoordt vragen van het publiek tussenzo uitgebreid mogelijk. Op het einde geeft zijn drumperformance op Herfstfest 2018 ons het gevoel alsof we bij een vuurwerkshow zijn. Het ritme bouwt op, explodeert en geeft ons kippenvel. Het is puur genieten voor ons allemaal.

Nate Wood

In de kleine zaal is de uit New York afkomstige Nate Wood aan de beurt om ons te verbazen. En verbaast zijn we zeker over deze getalenteerde multi-instrumentalist. Nate drumt met een hand en speelt basgitaar met zijn andere hand, zingt en mixt met de synthesizer. En dat alles tegelijk. Zijn muziek klinkt jazzy en een beetje onheilspellend. We eten malse drumsticks terwijl we gefascineerd kijken naar Nate op Herfstfest 2018. Hij praat regelmatig tegen het publiek over zijn muziek en hoe de liedjes zijn ontstaan en dat hij elke dag opnieuw improviseert. Als Nate afsluit met zijn versie van Talking Heads once in a lifetime lijkt het alsof we in een underground club staan te kijken naar een complete band. Bizar knap wat deze man in zijn eentje kan.

Aaron Spears

De laatste workshop is van niemand minder dan Aaron Spears. Aaron is een groot voorbeeld voor vele drummers hier in de zaal. Hij speelde eerder met artiesten als Usher en Ariana Grande. Wanneer hij begint te spelen straalt hij een natuurlijke glamour uit. Het publiek is onder de indruk van deze ster en de zaal is bomvol genietende mensen. De drumfans wiebelen mee en klappen of tellen op de maat. Aaron legt uit op welke kit hij speelt en vertelt over de delen ervan. Hij beantwoordt vragen uit het publiek geduldig en vriendelijk. Het is meer een heel relaxed gesprek wat hij met de mensen voert. Als hij Caught up van Usher speelt, dansen en zingen we met hem mee.

Dynamische afsluiter

De afsluiter lijkt wel een battle, maar dan een waarbij iedereen samen speelt en zichtbaar geniet. XammeRamme start in de zaal met een dynamische show op hun slagwerkinstrumenten en gaan daarna verder op de eerst ring. Op de tweede ring staan Cesar Zuiderwijk en de Drum Demons. Op het podium drumt Koen Herfst en dansen buikdanseressen van Maeva. Alles verzamelt zich om ons heen. We staan in het midden van de zaal en worden omringd muziek. Heel even zijn we onderdeel van een groot drumorkest met Koen als dirigent. Wat een fantastisch einde.

Herfstfest 2018: dank je wel!

Dank je wel organisatie voor de uitnodiging. Ook zonder drumervaring genoten wij met volle teugen. Peter van der Wal dank voor de foto’s en gezelligheid. Dank aan het open en relaxte publiek voor de fijne sfeer en de artiesten voor de geweldige uitleg en muziek. En natuurlijk lieve andere collega’s van de pers, vrienden en kennissen dankjewel voor de knuffels en het plezier. Tot volgend jaar op Herfstfest 2019!

Bekijk meer foto’s van Peter van der Wal .