200 by the Sea 2018; een pareltje

200 by the Sea 2018; een pareltje

30/09/2018 Uit Door hopster

Van 27 t/m 30 september is het 200 by the Sea 2018 festival. In hartje Scheveningen treden vier dagen lang 200 bands op. Op zondag sluit het festival af met namen als Son Mieux, Splendid en Ronnie Flex in het prachtige Kurhaus. Ik ben benieuwd naar de sfeer en bands op dit festival. Ik fiets de locaties af en ervaar ook het spectaculaire eindfeest in de legendarische Kurzaal van het Kurhaus.

Bandhoppen bij 200 by the Sea 2018

Eerder interviewde ik Alexander Serban over het ontstaan en de voorbereidingen van dit grote spektakel in het kader van 200 jaar feest aan zee. Samen met Lesley Warendorff en Bart Post werkte hij keihard om dit enorme event voor elkaar te krijgen. En dan is het donderdag 27 september zo ver: de eerste avond van 200 by the Sea 2018. De bands staan vanaf 18.00 klaar op de locaties. Er spelen bands als The Limiters, Melle de Boer met Suzanne Ypma, Indian Askin, Axe’us en nog veel meer. Het publiek is divers. Van jonge Scheveningers tot oudere muziekliefhebbers. En iedereen is gelijk: bandleden, organisatie en publiek genieten van de muziek en drinken een drankje met elkaar.

Unieke locatie See Lab

Foto: website See Lab

Ook de vrijdag en zaterdag staan mooie bands op het programma. Het is drukker dan gisteren. Zaterdag eindigen we de avond in de main zaal van See Lab. Wat een leuke locatie is dat. Dit kunstenaarsbolwerk in een oud schoolgebouw geeft de sfeer een alternatief en ruw tintje. We dansen met de bands mee. Als de muziek stopt klapt en stampt het publiek nog een tijdje door. We maken muziek zonder instrumenten. Het geeft maar weer aan wat de sfeer bij 200 by the Sea 2018 is. Niemand wil naar huis, maar de beveiliging brengt ons heel subtiel steeds verder naar buiten. Buiten spreek ik een groep uitgelaten jonge mensen. Ze komen net van See Lab vandaan: “Dit was echt supergaaf! We hopen dat er volgend jaar weer zo’n feest is.”

Magische afsluiter Kurhaus

Foto: Iwan de Brabander

De laatste avond, zondag 30 september, vindt plaats in het prachtige Kurhaus. De Kurzaal heeft hoge plafonds met kleurrijke schilderingen en grote kroonluchters. We eten heerlijke saté en pasteitjes van Soeboer in de zaal ernaast. Son Mieux start vroeg op de avond bij 200 by the Sea 2018. Het is nog rustig in de zaal, maar wij springen en dansen met de andere fans op de heerlijke muziek van deze swingende band. Splendid volgt en het wordt drukker en drukker. En ook bij deze band kunnen we onmogelijk stil staan. Frontman Pat Smith krijgt met gemak het hele publiek mee. Ronnie Flex trekt voornamelijk jong publiek aan. De zaal is gevuld met fans die woord voor woord meezingen. Ze springen, juichen en gillen. Dj Sunny Sjoerd sluit de avond af. En wat een fijne afsluiter ook. Sjoerd laat ons dansen tot we geen voeten meer over hebben.

Scheveningse en Haagse parels

Foto: Iwan de Brabander

Bezoekers in de Kurzaal vonden het te gek: “Dit was weer echt zo’n pareltje. We hebben gewoon deze eerste keer meegemaakt. En het was voor ons een geslaagd feest!” Alexander is tevreden over deze eerste editie. Alexander: “We hebben iets unieks neergezet. Op vier dagen 200 bands op verschillende locaties laten spelen. Wie doet dat nou? En de afsluiter in de legendarische Kurzaal is natuurlijk magisch.” Ook Lesley is trots op het resultaat: “Hier en daar kunnen we dingen verbeteren voor volgend jaar. Het was een uitdaging alle bands te boeken en op deze dagen er zoveel mogelijk voor iedereen te zijn. Maar het is gelukt!” Op mijn vraag of er nog een editie komt zegt Alexander: “Volgend jaar staat er zeker weer een spectaculaire 200 by the Sea op het programma.”

Foto: Iwan de Brabander

Dank je wel organisatie voor deze fantastische eerste editie van 200 by the Sea. Dank je wel lieve vrienden, kennissen en publiek voor de gezelligheid, knuffels en goeie sfeer. Locaties en beveiliging dank voor de goeie zorgen, Iwan de Brabander voor de foto’s. En natuurlijk dank aan de vele bands voor de muziek en dansjes. Tot volgend jaar!