20-jarig jubileum Kaderock 2015 en Musicon

20-jarig jubileum Kaderock 2015 en Musicon

10/06/2015 Uit Door hopster

Op zaterdag 6 juni is de 20ste editie van festival Kaderock. Ik wil niks missen en ga in de middag op de fiets richting het Musicon. Dit jaar bestaan Kaderock en Musicon 20 jaar en vieren ze dit groots met Kaderock 2015. We gaan genieten van bands als de Kraaien, Suburbs, Machine Makes Man en Smutfish.

Machine Makes Man rocks

Machine Makes Man kaderock 2016
Foto: Moos Wolfs

Eerder interviewde ik Robin Brock, zanger van Machine Makes Man en zangcoach bij Ready to Play. Nu staat de band op het binnenpodium van Kaderock 2015. Robin, Nikkie Freeke (bas) en Rick Kuyper (drums) hebben een leuke interactie onderling. Alsof ze al jaren samen optreden. Ik heb nog steeds geen idee wat riff-rock is, maar snap nu wel de kracht van driestemmige zang. Het klinkt heel vol. Het publiek is een mix tussen jong en ouder. We worden steeds meer in de goeie energie van de band meegetrokken. Robin zegt later: “Het publiek was niet luidruchtig, maar wel superaandachtig! Gaaf om te zien. Ik vond het echt een hele toffe show.” Wij ook Machine Makes Man.

Fan van Smutfish

smutfish kaderock 2015

Bij het Life I Live-festival 2015 zag ik een klein stukje van een Smutfish-optreden. Dat smaakte naar meer. Nu staat de band op het buitenpodium van Kaderock 2015. De zon schijnt en het plein staat vol met Haagse rockers, kinderen met gehoorbeschermers, jongeren en andere muziekliefhebbers. We juichen hard voor Smutfish: Melle de Boer (zang, gitaar), Suzanne Ypma (bas), Dick Zuilhof (Gitaar) en Sean de Vries (Drums). Wat een heerlijke band. De donkere teksten en country-cowboyachtige muziek in combinatie met de aparte stem van Melle, maakt me stiekem fan van deze band.

Na afloop vertelt Melle: “Het optreden ging heel goed en het was leuk. Dit is wel voor herhaling vatbaar.” We maken nog wat foto’s. En doen ze nog eens over. “Alleen die stomme tas nu,” zegt Melle starend naar de foto. Maar we laten ze toch maar zo. De foto’s zijn leuk en Melle ook.

Suburbs met gastzanger Tim Akkerman

suburbs en tim akkerman kaderock 2015

De rockband de Suburbs uit Scheveningen staan op het buitenpodium. Ze treden al heel wat jaren op. Backstage word ik bijgepraat over deze band met Arie Spaans (zang), Wilco Spaans – (gitaar), Eric Agterdenbosch (drums) en Jack de Graaf (gitaar). Als de Suburbs gaan spelen is het publiek uitzinnig. De mensen dansen mee met de stevige rockmuziek. De stem van Arie is warm en mooi. Het lijkt een beetje op Placebo of Oasis. De band is een mooi geheel om naar te kijken

Tim Akkerman (ex-zanger Di-rect) staat onderaan het podium, klaar om een paar nummers mee te zingen. Als hij opkomt juicht het publiek nog harder. Wat een heerlijk optreden en wat een leuke energie op het podium. Vol in contact met het publiek dat van elk moment lijkt te genieten.

De Kraaien breken de tent af

de kraaien kaderock 2015

Mannen met maskers backstage zijn eng. Dat zeg ik ze ook. Heel even gaan de maskers omhoog en krijg ik een knipoog. Het zijn knappe mannen verstopt achter een masker, bijna zonde. Maar vanaf het eerste moment dat Prins Clit in Paanham en Bernd Gansebev en de andere Kraaien het podium overnemen, is het publiek buiten zinnen. Wat maakt deze o, zo foute Haagse band zo populair. We weten het niet, maar we genieten met volle teugen van de mannen en hun paaldansende meisjes. Het is de derde keer dat ze met een live-band optreden.

berndt de kraaien kaderock 2015

Ik vraag Bernd na afloop nog even hoe het ging. Bernd: “Het was echt thuiskomen. Een groot enthousiast publiek en goeie organisatie. Echt Kaderock next level, hoor. Er was zelfs iemand in het publiek verkleed als kraai. Een festival afsluiten is sowieso top, want dan geeft iedereen alles.” Dat hebben we gemerkt. Tot slot zegt hij nog: “Goeie naam trouwens Ka Hopster of Kra Hop Hop.” Ik kan altijd nog aan de slag bij de Kraaien. Met mijn eigen naam.

Mannen van de Bandsessies Toezichthoudersclub

bandsessies kaderock 2015

Als je naar de backstageruimte loopt, vraagt een man met Musicon- of Musicoñoshirt bij de hekken of je je polsbandje wil laten zien. Alleen met bandje mag je doorlopen. Na een paar keer weten ze wel wie je bent en lachen ze alleen even lief naar je. Het zijn vriendelijke mannen. Ik vraag ze of ze alleen voor Musicon werken. Pieter: “Nee, we zijn van de Bandsessies Toezichthoudersclub. We staan voornamelijk op festivals en evenementen.”

Waar houden ze na Kaderock dan nog meer toezicht? Pieter: “Hierna staan we op Parkpop bij het Haagse podium en The People Stage.” Pieter vraagt of ik dan ook kom kijken en ik ga dat zeker proberen. Ik vraag of hij ook moet ingrijpen als er ruzie is ofzo. “We houden het in de gaten en gaan in eerste instantie praten.” Ik zie het ze een paar keer doen: praten met mensen die vervelend of agressief doen. En ze blijven aardig en beleefd. Respect!

Geweldige organisatie van Kaderock

Natuurlijk hebben we nog veel meer bands en mensen gezien. Bands als The Clarks, Livin’ Blues Experience, Leif de Leeuw Band, singer songwriter Dyzack, Hallo Venray, Prinsenkind. We hebben gelachen, gedanst, genoten en veel gekletst. De sfeer was super en de mensen leuk. Dank aan de organisatie voor het geweldige festival. Jullie kunnen terecht trots zijn op dit 20-jarige jubileum!